KULTer.hu - Új Hemingway-próza jelent meg
122218
post-template-default,single,single-post,postid-122218,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Új Hemingway-próza jelent meg

Az amerikai irodalmi Nobel-díjas regényíró, Ernest Hemingway korábban még sosem publikált elbeszélése jelent meg a The New Yorker magazinban, közel hatvan évvel halála után.

Az Akiért a harang szól amerikai szerzőjének eddig ki nem adott története könyvben is megjelenik idén: Az öreg halász és a tenger új kiadásában egészíti majd ki a regényt, amely a Scribner gondozásában jelenik meg. Seán Hemingway, az író unokája mesélt a kulturális magazinnak a felfedezésről.

A Pursuit as Happiness (Az üldözés mint boldogság) című elbeszélés gépelt kéziratként maradt fenn, de eddig sosem jelent meg.

A szövegben Hemingway kézírásos javítási találhatóak. Az író unokája aközben találta meg a lapokat, hogy a John F. Kennedy Könyvtár Ernest Hemingway Gyűjteményében kutatott.

Az elbeszélésben „Ernest” horgára akad egy hatalmas nyársorrú hal, majd elveszíti a nagy fogást.

A cselekményt akár egyetlen 1933-as horgászkirándulás is ihlethette, ám annyira kidolgozott, hogy unokája inkább több élmény egybegyúrásaként, fikcióként tekint rá – amiképp Hemingway maga is kategorizálta memoárját, mely az A Moveable Feast (Vándorünnep) címen jelent meg. A mellékszereplők is beazonosíthatóak: „Mr. Josie” ugyanaz a név, mint amit az író barátjának, Joe Russellnek adott.

A horgásztörténetnek a kubai történelem ad kontrasztos hátteret.

Az újonnan előkerült elbeszélés a The New Yorker magazinban online is olvasható. Címét az író második fiától, Paultól kapta, a kézirat ugyanis eredetileg csak a főszöveget tartalmazta. A Hemingway unokájával készült friss interjú itt olvasható el.

Forrás: The New Yorker

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum