KULTer.hu - Egy könyvtárnak adja leveleit Kundera
123743
post-template-default,single,single-post,postid-123743,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Egy könyvtárnak adja leveleit Kundera

Milan Kundera, a Párizsban élő cseh származású világhírű író a szülővárosában Brünnben (Brno) működő Morva Tartományi Könyvtárnak (MZK) adományozza kiadott könyveit, cikkei, levelei archívumát és más dokumentumokat – közölte a CTK hírügynökség.

„A könyveket és a dokumentumokat az ősz folyamán szállítjuk át Kunderáék párizsi lakásából Brünnbe.” – mondta Radoslav Pospíchal, a könyvtár munkatársa.

„A könyvtár azt tervezi, hogy a 91 éves brünni születésű író könyveit és archívumát a nyilvántartásba vétel után hozzáférhetővé teszi a kutatók és más érdeklődők számára.”

Milan Kundera személyes könyvtárában a szerző csehül és a világ több mint negyven nyelvén megjelent művei találhatóak. A könyvtár részét képezik továbbá az író különféle cikkeinek eredeti kéziratai, az író rajzai, illetve a róla írt cikekk, tanulmányok, fényképek, amelyeket az író csehországi és franciaországi élete során rendszeresen gyűjtött.

Ezt az anyagot az MZK digitalizálja, majd Milan Kundera Könyvtár néven egy külön részlegben hozzáférhetővé teszi az érdeklődőknek.

Milan Kundera és felesége, Vera döntéséről, hogy személyes gyűjteményüket teljes egészében a brünni könyvtárnak ajándékozzák, az író is nyilatkozott. Röviden azt írta, hogy „a könyvek könyvtárba valók.” Az MZK és Kundera együttműködése régebbi keletű. A morva könyvtár tavaly kiállítást rendezett a szerző életművéről és könyvet jelentetett meg műveinek fordításairól, és itt állították össze a szerző eddigi legteljesebb bibliográfiáját is.

Milan Kundera elsősorban a hatvanas években megjelent, később 44 nyelvre lefordított, A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényével szerzett magának nemzetközi hírnevet

Támogatta a prágai tavaszként híressé vált 1968-as reformfolyamatot, 1975-ben emigrált Franciaországba. Csehszlovák állampolgárságától 1979-ben fosztották meg, miután cseh állampolgárságát tavaly decemberben kapta meg. Bár az író a rendszerváltás után is csak ritkán látogatott el szülőhazájába, és gyakorlatilag nem kapcsolódik be a csehországi irodalmi és kulturális életbe, művei és élete iránt tartósan nagy az érdeklődés a csehek körében is.

Forrás: MTI, borítókép: Wits Zen

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum