KULTer.hu - Gyerekhangon szól a Föld ebben az AR-ban
123016
post-template-default,single,single-post,postid-123016,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Gyerekhangon szól a Föld ebben az AR-ban

Gyermekek formálják tovább Ólafur Elíasson dán-izlandi képzőművész új projektjét, az Earth Speakrt, amely kiterjesztett valóság és mobilalkalmazás segítségével működik, Európai Unió-szerte elérhető, és arra kéri a (politikus) felnőtteket, hogy hallgassák meg, ahogy a gyerekek megszemélyesítik a bolygót.

Elindult az Earth Speakr, amely arra invitálja az Európában élő gyermekeket, hogy „Föld-beszélőkké” válva, a bolygó jövőjéért felszólalva együtt alkossanak meg egy nyitott műalkotást. Az Ólafur Elíasson által megálmodott kezdeményezés elősegíti az európai emberek közötti gondolkodást, rámutatva az éghajlatváltozás veszélyeire és a bolygó jövőjére.

Elíasson csapatával, ezúttal digitális műalkotást fejlesztett ki, hogy minél többeket be tudjon vonni, és a kezdetektől együttműködik gyerekekkel, kutatókkal, szakemberekkel.

Az együttgondolkodás eredményeképpen az Earth Speakr kiterjesztett valósággal működik, és egy ingyenes telefonos alkalmazást, valamint egy interaktív weboldalt is magában foglal, amely 24 nyelven érhető el globálisan. A projektet – amely az Európai Unió Tanácsának 2020-as német elnökségének alkalmából megrendezett kulturális programsorozat központi eleme – a Német Külügyminisztérium és a Goethe Intézet finanszírozza.

A következő 6 hónap során bárki letöltheti az Earth Speakr alkalmazást és animációkat készíthet környezetéről egy játékos, interaktív technológia segítségével.

A projektben gyermekek és fiatalok vehetnek részt úgy, hogy a hangjukat adják az égnek, egy banánhéjnak, az utcának vagy valami másnak, szót emelve közvetlen környezetükért és a bolygóért.

Az Earth Speakr egy kollektív művészeti kezdeményezés, amely arra buzdítja a gyermekeket, hogy egy kis időre művészek legyenek.” – magyarázza Ólafur Elíasson. „Az, hogy mivé válik majd az alkotás, a résztvevők kreativitásától és képzelőerejétől függ. A művek gondolatokat és jövőképeket, aggodalmakat és reményeket is kifejezhetnek.

Az általuk kreált művek lehetnek játékosak és szeszélyesek, komolyak vagy költőiek, hiszen ebben az esetben nincs jó vagy rossz elképzelés. A mindenki számára egyszerű részvétellel az Earth Speakr arra kéri a gyermekeket, hogy meséljék el, mi rejlik a szívükben, mire gondolnak, ezzel pedig részeseivé válnak a bolygó mostani és jövőbeni alakításának.” A felnőttek a honlapon található Loud Speakr nevű, kiterjesztett valóságbeli üzenetgyűjtemény létrehozásával mutathatják meg, hogy a felvetések meghallgatásra találtak.

A Loud Speakr gyűjteményeket bárhol elhelyezhetik egy virtuális térképen – tereken, parkokban, politikai épületek felett –, hogy mások figyelmét is felhívják az üzenetekre.

Ezeket már biztosan streamelni fogják olyan fontos helyszíneken is, mint a brüsszeli Justus Lipsius és a Europa épületek, valamint Brüsszelben és Strasbourgban az Európai Parlament, vagy a berlini Szövetségi Külügyminisztérium Lichthof épülete.

A földi élet az emberek, az állatok, a növények és a különböző ökoszisztémák együttélése, amit nemcsak el kell fogadnunk, de mindent meg is kell tennünk ennek fenntartására.

Az éghajlat-politikáról folytatott egyre gyakoribb vitákban elengedhetetlen, hogy a következő generáció hangját hallassák és egyértelműen hallják,

hiszen éppen ők élnek majd az általunk formált jövőben” – mondta Ólafur Elíasson. A dán-izlandi művész szobrászattal, festészettel, fényképészettel, filmkészítéssel, installációkkal és digitális médiával foglalkozik. Művészetét az érzékelés, a mozgás, a megtestesült élmények és az ön- és közösségtudat iránti érdeklődés határozza meg. 2019-ben az UNDP jószolgálati nagykövetévé nevezték ki a klímavédelem és a fenntarthatósági célok ügyében.

A berlini székhelyű Studio Olafur Eliasson csapatát kézművesek, építészek, levéltárosok, kutatók, ügyintézők, szakácsok, művészettörténészek és technikusok alkotják.

A gyerekek üzenetei július 1-jétől kezdve jelennek meg az Earth Speakr virtuális térképén, a Loud Speakr gyűjtemények pedig az AR segítségével megtekinthetők az EU egész területén.

Borítókép: Ólafur Elíasson, Earth Speakr, 2020 (készült a Német Külügyminisztérium számára az Európai Unió Tanácsának 2020-as német elnöksége alkalmából, a Goethe Intézet együttműködésével)

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum