KULTer.hu - Klímatudatos magyar-szlovák sci-fi jön
123098
post-template-default,single,single-post,postid-123098,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Klímatudatos magyar-szlovák sci-fi jön

Magyar-szlovák animációs sci-fi készül egy növények és állatok kipusztulásán túli világról, amelyben egy emberi húsból táplálkozó növény jelenti a legjobb táplálékot. Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta első mozifilmjére négyszázezer euró (141 millió forint) gyártási támogatást szavazott meg az Európa Tanács filmalapja.

A koprodukciós rendezés Műanyag égbolt címmel készül, és egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, ám emberi húsból táplálkozó növényt kísérleteznek ki. A filmprodukció támogatását éles vita előzte meg az Euroimagesben, azaz az Európai Tanács filmalapjában.

A koprodukció rekordszámú, 58 pályázat közül kapott támogatást másik 21 európai tervvel együtt.

A csapat az NFI Inkubátor Programjának nyerteseként először 2016-ban kapott támogatást, fejlesztését jelentős külföldi érdeklődés övezte.

Kiderült, hogy a film színvonalas megvalósítása túllépi az NFI Inkubátor Programjának kereteit.

A koprodukcióban készülő alkotás a Szlovák Audiovizuális Alap gyártási támogatását is elnyerte, a Nemzeti Filmintézet pedig 216 millió forinttal támogatja a gyártást.

Az animációs film főszereplői Keresztes Tamás és Szamosi Zsófia, akik a többi színésszel együtt nem csupán hangjukat adják a filmhez, hanem egy speciális animációs technika használatával maguk is megjelennek majd a mozivásznon.

A rotoszkóp technika segítségével a leforgatott jelenetek alapján az animátorok kockáról kockára rajzolják át a film szereplőit, így a színészek legapróbb rezzenése is a vászonra kerül.

A film animációs munkálatai tavasszal kezdődtek, éppen a karantén ideje alatt, ezért a magyar és a szlovák stáb is távmunkában dolgozott. A jelenleg 60 főt foglalkoztató koprodukció az elkövetkező időszakban további munkatársakkal bővül – áll az NFI közleményében. Az ambiciózus sci-fi 2021-ben kerül a mozikba.

Forrás: MTI, borítókép: Műanyag égbolt 

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum