KULTer.hu - Fényfestészeti kiállítás Debrecenben
123864
post-template-default,single,single-post,postid-123864,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Fényfestészeti kiállítás Debrecenben

Interaktív és statikus alkotások is lesznek a debreceni Csokonai Színház tíz pontján látható fényfestészeti munkák között. Az augusztus 18-tól 23-ig látható Lighthouse az ON című kiállítással készül a Fény Éjszakáira.

Debrecen határában, a Hortobágyon található a kontinens legkisebb fényszennyezettségű területe. Tilles Béla itt állította fel az ország első luminokinetikus szobrát 1975-ben. A fényművészetnek erre a több évtizedes történetére hivatkozik a Lighthouse (Világítótorony), amely azzal az ambícióval alakult meg Debrecenben, hogy a fénykultúra nemzetközi központjává váljon.

Az ON a Lighthouse első kiállítása, amely egy merőben szokatlan helyszínen, a Csokonai Színház belső tereiben lesz látható.

Bordos László Zsolt, 3D mapping művész a sajtótájékoztatón így fogalmazott: „Nem kevesebbre vállalkoztunk, hogy a színházat erre a pár napra fényházzá alakítsuk, amelynek keretében 14 fényművészeti installációt helyezzünk el.” Elmondta, hogy

a világszerte híres Moholy-Nagy László születésének 125. évfordulóját is most ünnepelik, akit a fényművészet atyjaként is emlegetnek.

A tervek szerint a Csokonai Színház falai között augusztus 18-án 17 órakor nyílik meg a fénytárlat és egészen augusztus 23-ig lesz látogatható naponta 17 és 22 óra között, óránként lesznek tárlatvezetések.

A részvétel ingyenes, de a Csokonai Színház weboldalán előzetesen regisztrálni kell.

A szájmaszk használata kötelező, hangsúlyozta az alkotó, aki a program szervezője is. A Debreceni Virágkarnevál keretében, Kovács Andrea és Bordos László Zsolt szervezésében mutatkoznak be ugyanis a nemzetközileg elismert alkotók, többek között a színházban. Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője a további helyszínekről elmondta, hogy a Dósa nádor teret is fényfestéssel tervezik átadni, és a Régi Városháza színes udvara is megnyílik a karnevál alatt.

Kiállító művészek:

Adorján Zalán, Battha Gáspár, Bordos László Zsolt, Healium Decoration, Herczeg Tamás, Kiégő Izzók, Kitzinger Gábor, KovácsS Ivó, Mátrai Erik, Mikolai Martin, Nagy András, Szigeti G Csongor, Silágyi Csilla, Tardos Hanna, és Vicsek Viktor.

A Lighthouse azt ígéri, a térspecifikus csoportos kiállítás zárt és szabadon terjedő fényhullámok különböző közegeinek személyes megtapasztalására invitál. Az analóg és digitális technikákat ötvöző fényművek és kinetikus installációk az épített terek, a fizikai matériákból alkotott tükröződő felületek, a fény visszavetülésének térmódosító erejét szemléltetik.

A tárlat útvonala több emeleten és a színházi közönség szeme előtt többnyire rejtve maradó helyszínek bevonásával vezet végig a labirintusszerű épületen.

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója elmondta a sajtótájékoztatón, hogy számukra az esemény az épülettől búcsúzás szempontjából fontos.

Az ON nyitánya annak a szeptember 12-ig tartó ünnepségsorozatnak, amelynek keretében elköszönnek a teljes megújulás előtt álló épülettől.

„Azt szeretnénk, hogy ez a fényvetítés a művészi lehetőségekkel élve, a látogatók számára is láthatóvá tenné a színház lelkét. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy méltóképpen búcsúzzunk el a színházunktól” – hangsúlyozta az igazgató.

Borítókép: Csokonai Színház

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum