KULTer.hu - Idén is átadták az egymilliós díjakat
124480
post-template-default,single,single-post,postid-124480,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Idén is átadták az egymilliós díjakat

Átadták a Magyar Írószövetség idei Debüt-díjait. Az elsőkötetes alkotókat egymillió forintos pénzjutalommal jutalmazó elismerést Bék Timur költő, Vöröskéry Dóra prózaíró és Smid Róbert irodalomtörténész vehették át.

A Magyar Írószövetség 2019-ben alapította a díjat, melyet az előző évben megjelent debütálásokért három kategóriában adnak át, versért, szépprózáért és tanulmányért. Idén a Tokaji Írótáborban adta át az elismerést Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke.

Az elismeréssel bruttó egymillió forint jár, és az alkotó a Magyar Írószövetség tagjává válik.

Idén a szakmai zsűri líra kategóriában Bék Timurnak ítélte a Debüt-díjat, a tavaly megjelent Aszterión című első kötetéért, amiért Khelidón-díjat és Gérecz Attila-díjat is kapott. Bék Timur 1997-ben született Komlón, majd Szászváron nőtt fel és Bonyhádon érettségizett. 2016-ban elnyerte az Előretolt Helyőrség Íróakadémia ösztöndíját. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetemen magyart, médiát, pedagógiát hallgat. Írásait többek közt a Bárka, a Kortárs és a Tiszatáj publikálta.

„Kevés olyan debütkötetet láthatunk az irodalmi piacon, amelynél nemcsak a versek egyenletesen magas színvonala, de egy pazar szonettkoszorú is meggyőz arról, hogy az olvasói akarunk lenni.

Ha vannak titkai Bék Timurnak, akkor azok klasszikus fajtájúak: el nem tékozolt tehetség, munka, erős önkritika,

magas léc.” – írta Farkas Wellmann Éva a kötethez. „Sorai mégis könnyed természetességgel olvastatják magukat. Világot teremtenek, olyant, amelyet magunk is tovább építhetünk felmerülő kérdéseinkkel.”

Széppróza kategóriában Vöröskéry Dóra vehette át a kitüntetést Röpképtelen madarak című novelláskötetéért,

mely a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft-nél jelent meg. 1995-ben Békéscsabán született. Mezőberényben érettségizett, majd Sopronban tanult természetvédelmi mérnöki szakon. Egy évig élt Budapesten, jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociális munka szakos hallgatója. A Röpképtelen madarak novellagyűjtemény, amely ezer nevető varjúként ront az olvasóra. Meséket beszél el egymás mellett élő emberekről, hihetetlen kalandokról, érthetetlen tettekről.

Tanulmány kategóriában a díjat Smid Róbert irodalomtörténész kapta Sigmund Freud és Jacques Lacan papírgépei című könyvéért,

amely a tavalyi Ünnepi Könyvhétre jelent meg az Előretolt Helyőrség Íróakadémiánál. Gyöngyösön született 1986-ban. Disszertációját a pszichoanalízis médiumarcheológiai diskurzusából írta. Posztdoktori projektje az ökológiai technikák vizsgálatára irányul. 2017 óta az Előretolt Helyőrség Íróakadémia tagja, irodalomelméletet oktat és a kiadó Oláh János-ösztöndíjas szerkesztője. Fehér Enikőt és Ráday Zsófiát mentorálja.

Kötete a Sigmund Freud szellemi hagyatékát új alapokra helyező francia pszichoanalitikus, Jacques Lacan számos tudományterületre, köztük a médiaelméletre is nagy hatást kifejtő életművéről az első magyar nyelvű monográfia, amely egyben a technológiai alapú médiumarcheológia itthon eleddig nem igazán ismert területére, ennek útvesztőibe is elkalauzolja az olvasót.

Fő kérdése: mi következik abból, ha az emberi elme legintimebb és legrejtélyesebb részét, a tudattalant gépként gondoljuk el?

A Debüt-díjat tavaly Nagy Lea, Voloncs Attila és Pataki Tamás érdemelte ki.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum