KULTer.hu - Mint a Titanic zenészei
124203
post-template-default,single,single-post,postid-124203,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Mint a Titanic zenészei

Interjú Inotay Ákos színész-forgatókönyvíróval a Pesti balhéról

A karanténidőszak után újranyitó mozik első hazai premierfilmje a Pesti balhé volt. Inotay Ákos nemcsak a fordított képrablásra készülő lúzercsapat egyik tagját alakítja a műben, hanem Lóth Balázs, valamint Kis-Szabó Márk mellett a forgatókönyvért is felelt. A filmest a szokatlan utómunkálatokról és a mozi vegyes fogadtatásáról is megkérdeztük, de szó esett a blackface jelenségéről is.

KULTer.hu: Önnek van olyan összetartó baráti köre, mint amilyet a filmben láthatunk?

Életem különböző szakaszaiból van sok nagyon jó ismerősöm, de egy kezemen meg tudom számolni a legjobb barátaimat, és ők nem feltétlenül tartoznak egy körbe.

Ha jól meggondolom, van egy számomra nagyon fontos, főleg filmesekből álló társaság,

akikkel – bármi is történjen – ragaszkodunk hozzá, hogy évente egyszer mindenképpen összegyűljünk egy kerti sütögetésre. Ezen kívül vannak különböző ügyekhez, munkákhoz, előadásokhoz kötődő kapcsolatok, amelyek nagyon fontosak, még ha nem is találkozunk gyakran. A Pesti balhéban is egy „ügy” kovácsolja össze újra a csapatot, amikor segítenek megmenteni gyerekkori barátjuk becsületét, renoméját.

KULTer.hu: A film rendezőjével, Lóth Balázzsal régi alkotótársak. A Pesti balhéban eleve társíróként és színészként is szerepet akart vállalni, vagy az egyik hozta magával a másikat?

Az előbbi hozta az utóbbit. Társíróként vágtam bele, mint megannyi projektbe korábban, de nem titkoltam, hogy szívesen játszanék is a filmben. Aztán a fejlesztés során úgy alakult, hogy

Adrián karaktere kapcsán az alkotótársaknak egymástól függetlenül is eszükbe jutottam.

Ez meggyőzött, hogy akkor valóban nekem való lehet a szerep. Ezúton is köszönöm nekik a bizalmat.

KULTer.hu: A járványhelyzet befolyásolta a film forgatását, illetve az utómunkálatokat?

A filmet 2019 tavaszán és kora nyarán forgattuk. A járvány következtében kialakult karanténhelyzet miatt a 2020. június 11-re tervezett bemutatót el kellett halasztanunk. Ezt a bizonytalan helyzetet nagyon nehezen viseltem, de így legalább

az utómunkára több idő állt rendelkezésre. Szigorú biztonsági szabályokat betartva folyt az utószinkron, a hangkeverés.

Tartottuk a távolságot, és Balázs saját kezűleg fertőtlenítette a stúdióhelyiséget minden egyes színész érkezése előtt. Aztán amikor a helyzet már lehetővé tette, elindulhatott a nagyzenekari felvétel. Ezekre így mind több idő jutott, szerintem ez jót tett a filmnek és – hozzáteszem – a mi lelkünknek is. Jó volt kiszabadulni a szobafogságból és alkotómunkát végezni. Bár a nagy bizonytalanság közepette néha úgy gondoltam magunkra, mint a Titanic zenészeire, akik még a jéghegynek való ütközés után is játszottak a süllyedő hajón.

KULTer.hu: Mit szól a film eddigi nézői, szakmai, illetve kritikusi fogadtatásához?

Nagyon örülök annak, hogy a nézők a visszajelzések alapján szeretik a filmet, a szakmától is sok jó véleményt hallottunk. Szerintem ebben a Covid-19 utáni helyzetben a nézőszámaink is jól alakulnak, a premier óta vezeti a mozis toplistát a film. A kritikai fogadtatás vegyes, van pozitív, negatív egyaránt. De hát különbözőek vagyunk,

nem tetszhet mindenkinek a filmed, még ha ezt nagyon szeretnéd is.

Bölcsészként végeztem, Géher István Shakespeare-tanulmányain „nőttem fel”, szerintem a jó kritika is éles szemű, objektív elemzés, amelyből én alkotóként is tanulhatok. Olvastam ilyen kritikákat most is. Az egyértelműen földbe döngölős viszont megviselt.

KULTer.hu: Mennyire nehéz színészként színészt játszani? Volt valós mintája Adrián, a mellőzött Shakespeare-aktor karakterének?

Szerintem alapvetően hálás dolog színészt játszani, nyilván igyekezni kell elkerülni, hogy teátrális vagy sematikus legyen az ábrázolás. Remélem, jól sikerült, és szeretik a nézők Adrián karakterét, a visszajelzések jók, aminek nagyon örülök.

Remek volt eljátszani, szerethető figura, és színész mivoltából fakadóan sok izgalmas feladata akad az akció során.

Konkrét előképe nem volt, de a 2000-es évek első évtizedében az alternatív színházi világban működtem színészként, úgyhogy vannak élményeim.

KULTer.hu: Eredetileg is csak egyetlen női karakternek szántak szerepet a történetben, vagy ez menet közben alakult így?

A forgatókönyv korábbi verzióiban létezett még egy fontos női karakter, Marcell volt felesége, de aztán fejlesztői javaslatra, amivel mi is egyetértettünk, kiírtuk a történetből. Be kellett látnunk, hogy túlbonyolította a szálakat, illetve csökkentette Alexa súlyát – akit Petrik Andrea játszik a filmben. Azért nagyon szép jelenetei voltak, amikor mennie kellett, emlékszem, három napig „gyászoltam”.

KULTer.hu: Milyennek látta a Filmalappal való együttműködést? Mennyire szóltak bele a forgatókönyvbe? Akarták tompítani a helyenként politikailag inkorrekt humort?

Nagyon hasznos volt a filmalapos fejlesztés majdnem kétéves, intenzív folyamata, Hegedűs Bálint és Lovas Balázs szakmai tanácsaikkal, hihetetlen pontos útmutatásaikkal segítették, hogy stabilan álljon a lábán a szerkezet, működjenek a karakterek, árnyalódjon a történet, el legyenek varrva a szálak stb.

Nem akartak ránk erőltetni semmit, mindvégig a mi történetünkön dolgoztunk.

A politikai inkorrektség valóban felmerül pár kritikában, de azt fontos megjegyeznem, hogy senkit sem bántunk a filmben. Mi sem áll tőlünk távolabb. Egy film humora mindenkinél máshogy működik, de a visszajelzések szerint nagyon sokan vannak, akik értették a kikacsintásokat, azt a szándékunkat, hogy a világunk elé görbe tükröt tartva nevetésre bírjuk őket. A filmünknek kissé elemelt világa van, sajátos komikummal, aminek mélyén azonban ott a jó szándék, az utalások sora és az irónia. Hogy konkrét dolgot említsek, volt olyanra példa, amikor blackface-t emlegettek Adrián egy villanásnyi jelenetével kapcsolatban, melyben feketére kent arccal próbálja Othello szerepét. De hát Bessenyei Ferenc is így játszotta ezt a klasszikus szerepet! Ez is egy utalás, kikacsintás. A történet szerint Adrián társulata a múltban ragadt, ezért követik ezt a ma már valóban nem korszerű hagyományt.

KULTer.hu: Mi a véleménye a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltása kapcsán kialakult helyzetről? Milyen hatása lehet az intézmény alapítványi fenntartásnak rövid-, illetve hosszú távon?

Jómagam az egykori Pesti Magyar Színiakadémián tanultam, nem jártam az SZFE-re. De az biztos, hogy egy nagy hagyományokkal rendelkező, megkérdőjelezhetetlen szakmaiságú intézményről van szó. Bár nem értek hozzá, de ahogy hallom, nem feltétlenül elvetendő az alapítványi működés és ebből származhatnak előnyök is, annak viszont

egyáltalán nincs jó üzenete, hogy mindezidáig elmaradt az egyeztetés az érintett felekkel, az egyetem vezetőivel, tanáraival, hallgatóival.

KULTer.hu: Van új filmtervük Lóth Balázzsal? Netán az akcióvígjátékuk folytatásán gondolkodnak?

Mindig van új tervünk, a karantén alatt is elkezdtünk fejleszteni egy új könyvet Kis-Szabó Márk írótársunkkal. És igen, gondoltunk a Pesti balhé folytatására is, benne van egy második rész lehetősége, de ez még a jövő zenéje.

Vékony Gábor

szerző: Vékony Gábor
honlap e-mail
Vékony Gábor 1977-ben született Debrecenben, középiskolai tanár Hajdúnánáson. Írásai a Debreceni Disputában, az Iskolakultúrában, A Vörös Postakocsiban jelentek meg.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum