KULTer.hu - Roma színházi fesztivál Borsodban
124139
post-template-default,single,single-post,postid-124139,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Roma színházi fesztivál Borsodban

A TeatRom fesztivál közel hatvan színházi eseménnyel, koncertekkel és roma ízekkel várja a közönséget augusztus 15. és 23. között Miskolcon és környező kistelepüléseken, így igazi kulturális csemegére számíthat, aki a hosszú hétvégén a térségbe látogat.

A TeatRom programja kilenc nap és tucatnyi helyszín között oszlik meg. Szerepelnek benne helyi színházi és zenés produkciók, profi színielőadások, koncertek, alternatív utcai és cirkuszi megmozdulások és workshopok. A fesztivál egyik központi helyszíne a miskolci Factory Aréna.

Emellett hat csereháti kistelepülés – Rásonysápberencs, Alsóvadász, Kázsmárk, Méra, Felsővadász, Selyeb – és Szikszó városa ad otthont a vándorfesztiválnak.

A fesztivál résztvevői között szerepel a Romano Drom, a Vojasa és a Parno Graszt, a Romano Glaszo, a Tudás Hatalom Csoport, a Független Színház Magyarország és a Somnakaj musical.

Vendég lesz továbbá a Bélaműhely, a Ládafia Bábszínház, a Láthatáron Csoport, Nizsai Dániel bábművész és a Magyar Zsonglőr Egyesület artistái,

de Csányi Sándor színművész, Müller Péter Sziámi And Friends is. Külföldről olyan neves utcaszínházi együttesek érkeznek, mint a németországi Clowns Without Border és a szlovén Kud Ljud happening csoport.

A fesztivál célja a profi roma és nem roma előadók, helyi, amatőr művészeti kezdeményezések egymással és az itt élő közösségekkel való találkozása,

és ez esetükben nem csupán szlogen. A fesztivált szervező Utcaszínházi Alkotóközösség mentorált ifjúsági csoportjai saját szerzeményű előadásaikat mutatják be, de fellép a Szikszó Közmunkás Kórus, bemutatkoznak a helyi népdalkörök, iskolai kórusok, a Máltai Szimfónia Program növendékei, a léhi M&M zenekar, a tomori Dorco Band – sok helyütt közös produkcióban a fesztivál profi résztvevőivel.

Érkeznek résztvevők Nyíregyházáról, egy adósságcsapdáról szóló fórumszínházi előadással, a Káva Kulturális Műhely trénereivel és a győr-moson-sopron megyei Csornáról, a Romungró Fiúk zenekar személyében, akik fafaragó bemutatót is tartanak, amikor éppen nem muzsikálnak.

A fesztivál nyitónapján, augusztus 15-én konferenciát szerveznek a miskolci Városházán.

Az előadók között neves roma értelmiségiek, kulturális-kormányzati, döntéshozók, oktatási szakemberek, önkormányzati szereplők és roma önszerveződési aktivisták szerepelnek. A program védnöke a felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkár, Langerné Victor Katalin, és vendége lesz a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, dr. Horváth Zita is.

Az egész napos esemény célja, hogy öt nagy témakörben a romaság kulturális és szellemi szükségleteit, lehetőségeit összefoglaló állásfoglalásokat dolgozzon ki.

A TeatRom ingyenesen látogatható, azonban egyes előadások megtekintése – a járványügyi előírások betartása érdekében – előzetes regisztrációhoz kötött, ez a honlapjukon tehető meg.

Borítófotó: Kaméleonlány, Független Színház Magyarország

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum