KULTer.hu - Könyvünnep Térey János emlékére
125025
post-template-default,single,single-post,postid-125025,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Könyvünnep Térey János emlékére

Az idei könyvhetet is pótolva új irodalmi eseményt alapítanak Debrecenben: szeptember 12. és 15. között rendezik meg a Térey Könyvünnepet, a névadó költő születésének 50. évfordulója tiszteletére. Szeptember 14-én halála miatt félbemaradt, ám a hátrahagyott anyagból és jegyzetekből befejezett kötetét is bemutatja a Jelenkor Kiadó.

Szirák Péter, a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének professzora a hagyományteremtő szándékkal megrendezett rendezvénysorozat vállalását így foglalta össze:

„Bemutatjuk az emlékiratát, sétát szervezünk verseinek nyomait keresve, ellátogatunk egykori iskolájába, és költeményei megszólalnak majd színházi esteken is.”

A válogatásba egy ősbemutató is bekerült. A váratlanul elhunyt szerző emlékének ápolása mellett a hagyományos könyvheti programok is teret kapnak. Lesznek könyvbemutatók, a Dósa nádor téren könyvvásár keretében találkozhatnak újra az írók, kiadók és olvasók, kapcsolódó programként Versműhelyt is tartanak.

Kiemelt programok:

Szeptember 10. (csütörtök), 17.00
A debreceni cívis múlt őrzői – Péterfia és Szentlászlófalva (kiállításmegnyitó)
Méliusz Juhász Péter Könyvtár, második emeleti kerengő

A megnyitón köszöntőt mond Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere, a nyitó előadást Gábor István, Debrecen főépítésze tartja. Közreműködik Papp István színművész, Jéger Attila szaxofonos és Tóth Péter gitáros.

A Péterfia és Szentlászlófalva városrészek Debrecen legrégebben lakott részei közé tartoznak, ahol még több helyen megtalálhatóak a cívis építészet nyomai.

Térey munkásságában különösen fontos szerepe volt a szülővárosnak, a régi, Szentlászlófalvi Kétmalom utcai háznak, ahol a családja élt.

Szeptember 12. (szombat), 11.00
Kriterion, 50 éve!
Méliusz Juhász Péter Könyvtár, földszinti előadó

Egy legendás kiadót köszönt Debrecen, a kiadó vezetői és díszvendégek jelenlétében. Az eseményen Cs. Nagy Ibolya irodalomtörténész mond beszédet. Ezt követően a résztvevők megtekinthetik az ötvenéves évfordulóra készített 30 perces kisfilmet. Az ünnepség keretében három könyvet mutat be azok szerzője, szerkesztője, Deé Nagy Anikó: Báró hadadi Wesselényi Kata, a hitben élő református nagyasszony; Gróf iktári Bethlen Zsuzsanna és receptes könyve; Teleki Sámuel peregrinációs naplója.

Szeptember 12. (szombat), 14.00
Séta Szentlászlófalván Térey János emlékére
Találkozó: Péterfia és Eötvös utca sarka

„Szentlászlófalva a középkorban amolyan rendszertelen beépítésű góc volt, a szomszédaihoz hasonló, amőbás halmazfalu… Ezen a kisimuló utcahálózatú részen, az Országzászló mögött húzódik a japánakácokkal szegélyezett Kétmalom utca is, ahol felnőttem…

A mi házunk, azaz eredeti nevén Murvai-, majd Boldogh-ház kapuja sohasem volt szárazkapu, hiszen nem rendelkezett fedett bejáróval. Hatalmas, arasznyi kapukulcs tartozott a zárjához.

Az utcai front nemcsak a vakolatot vedlette le, hanem már a tégláit ette, mállasztotta a salétrom. Porrá omlottak az ujjaim alatt. Hosszan elnyúló udvarunkat a felnőttek szavával „olasz udvarnak” mondanám, akik ezzel a jelzővel a lakóközösség színes összetételére és talán temperamentumára is utaltak.” (Részlet Térey János Szentlászlófalván című, a Kortárs folyóirat 2018/04-es számában megjelent írásából.)

Séta időtartama: 2,5 óra, részvételi díj: 1500 Ft/fő, fizetendő készpénzben a helyszínen, jelentkezni az exploredebrecen@gmail.com e-mail címen lehet. A sétáról így mesél szervezője, Erdei Nóra (Explore Debrecen): „Térey János személyes közreműködésével terveztem még két éve. A felolvasásokkal tarkított közös helytörténeti séta ötletének tragikus halála vetett véget. A sétát az író emlékének és hátrahagyott szeretteinek ajánlom.”

Szeptember 12. (szombat), 19.00
Térey50 – Kemény István, Kollár Árpád, Száraz Miklós György
Déri Múzeum

Irodalmi est Térey János emlékére, házigazda: Juhász Anna. Közreműködnek a Csokonai Színház művészei.

Szeptember 13. (vasárnap), 16.00
„A Kétmalomtól a Szent Annáig”
Találkozó: Szent Anna utca-Piac utca sarok

Városi séta Térey János versei nyomán, melyet Balajthy Ágnes irodalomtörténész szerkesztett. A sétát Pogrányi Péter és Veress Dániel vezetik. A verseket Vékony Anna színművész adja elő.

Szeptember 13. (vasárnap), 19.00
Káddis Térey Jánosért (debreceni ősbemutató)
Kölcsey Központ, bálterem

Priger Zsolt és Törőcsik Franciska előadása. Egyszerre szól Debrecenből a világnak és Debrecenbe a világból – egy távoli univerzumból, a teremtő Isten szerető figyelméből, oda és vissza. „A Kaddist 11 hónapon át mondják az elhunyt szerettekért, de mi mondjuk mindig-mindenkor Jánosért, a debreceni születésű költőóriásért, a humoros barátért, a kegyelmet nem ismerő rapperért, az építészetrajongó struktúraépítőért, a botanikus kertek rajongójáért, a 24/24 órás emberért.”

Egyórás mű, mely Térey János költői hangját és üzenetét vonja új, szakrális kompozíciós mezőbe az imádság, a szépirodalom és a kortárs elektronika segítségével.

Szeptember 14. (hétfő), 17.00
Emléktábla-avatás Térey János szülőházánál
Kétmalom utca 17.

Szeptember 14. (hétfő), 18.00
Térey János: Boldogh-ház, Kétmalom utca – Egy cívis vallomásai (könyvbemutató)
Déri Múzeum

A memoárt Szirák Péter irodalomtörténész és Sárközy Bence, a Jelenkor Kiadó igazgatója mutatják be. Közreműködnek a Csokonai Színház művészei.

Térey János a halála előtti években a Boldogh-ház, Kétmalom utca kéziratán dolgozott. Egy cívis vallomásai alcímmel közölt is belőle részleteket, azt azonban senki nem sejtette, hogy terjedelmes részével elkészült, a mű egész struktúráját kidolgozta, de a memoárt befejezni már nem tudta. 

„Én, ha akarom, ha nem, apám ifjúkori, fekete zakójából bújtam elő, az ő hátrafésült frizuráját hordtam egyetemistaként…”

Majd így folytatja: „és bár megpróbálkoztam a vállamat verdeső fürtökkel, sőt a copffal is érettségi után, úgy találtam, nem áll jól az a viselet, nem voltam hosszú hajjal én: én. Ha tetszik, ha nem, apámból is vagyok. Még a húszéves kori verseim »hivatalossága« és mérnöki zsargonja is tőle ered. Jobban ő vagyok, mint szeretném. Részben az ő kudarcaiból is lettem, az ő csődjének romjain folytatom, de azért van egy határ: az ő bukása még rossz esetben sem az én bukásom. Meg kell küzdenem a magam kudarcaiért.”

Szeptember 14. (hétfő), 20.00
Őszi hadjárat
Déri Múzeum

Térey János, a kortárs magyar líra megkerülhetetlen szerzője harminc év versterméséből komponálta meg Őszi hadjárat című gyűjteményét, melyben egy kötetnyi új alkotását is közreadta. A felolvasóesten az Őszi hadjárat című kötetben szereplő verseiből készült válogatással emlékszik rá Bakota Árpád, Hajdu Imelda és Mészáros Ibolya, aki egyben az est szerkesztője-rendezője is.

A Térey Könyvünnep Dósa nádor téri és MODEM-beli kapcsolódó programjai megtalálhatók az eseményleírásban.

Borítófotó: Térey János felolvas Szabó Lőrinc szobránál, kép: Szirák Sára

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum