KULTer.hu - Női filmek Ázsiából és véradás a fesztiválon
124972
post-template-default,single,single-post,postid-124972,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Női filmek Ázsiából és véradás a fesztiválon

Bong Joon-ho filmje, az Élősködők cannes-i, majd Oscar-sikere után nem csupán az ázsiai kultúra iránt érdeklődők és a niche-filmek szerelmesei fordulhatnak a koreai mozi felé: a 13. Koreai Filmfesztivál programja erős női filmes válogatást, maszkosztást és véradást is tartalmaz. A rendezvénysorozatot szeptember 4. és 10. között rendezik meg a budapesti Corvin Moziban.

4+1 szekcióban 22 dél-koreai alkotással várja a nézőket a filmfesztivál. Az országban a tavalyi év legviccesebb filmjének tartott akció-vígjátéktól a politikai drámán át az avantgárd fantasy-dokumentumfilmig számos műfajt felvonultat a válogatás. A szervezők a maszkhordás és a véradás fontosságát is igyekeznek népszerűsíteni.

Szeptember 3-án és 10-én a Magyar Vöröskereszt székházában minden önkéntes véradó vászontáskát, a filmfesztivál látogatói pedig arcmaszkot kapnak ajándékba.

Az egyhetes fesztivál átfogó képet ígér az ország filmművészetéről, a legújabb kasszasikerektől a nehezen hozzáférhető csemegékig. Nyitófilmje Lee Byoung-heon akció-vígjátéka, az Extrém meló, amely minden idők legnézettebb vígjátéka lett Dél-Koreában.

A koreai filmes világ egy-egy kiemelkedő képviselőjére fókuszáló Arcok műsorblokkban ebben az évben Moon So-ri színész-rendezővel ismerkedhet meg a közönség.

Az 1974-ben született színésznő egyetlen rövidfilmben szerepelt, mielőtt Lee Chang-dong (a 2018-as Gyújtogatók rendezője) felkérte volna a Mentolos cukorka (2000) női főszerepére, amely országszerte híressé tette. Moon a 2002-es Oázis című filmben tűnt fel legközelebb akkora sikerrel, hogy elnyerte a 2002-es Velencei Filmfesztivál Marcello Mastroianni-díját. Az elmúlt években első koreaiként hívták meg a locarnói és a velencei filmes seregszemle zsűrijébe. Rendezőként az Egy színésznő viszontagságai című filmjével mutatkozott be, amelynek főszerepét is ő játszotta.

A Fókusz szekció minden évben kiemel egy témát, idén négy nagy hatású, női filmje az önismeret és az elnyomott vágyak kapcsolatát boncolgatja.

Óriási sikert aratott hazájában Kim Bora debütfilmje, a Kolibri, mely egy felnövéstörténet. A női egyenjogúságért folytatott küzdelmet dolgozza fel Han Ga-ram Fuss önmagadhoz! című filmje, Lim Dae-hyung alkotásában, a Kedves Junhi!-ban a másság témája játszik kulcsszerepet. Kim Do-young rendezőnő Született 1982-ben című filmjében Cho Nam-joo 2016-os azonos című – több mint 1 millió példányban elkelt – bestsellerét vette alapul.

A szekció kísérőeseménye egy pódiumbeszélgetés lesz a filmről és az alapjául szolgáló, nemrég magyarul is megjelent könyvről.

A beszélgetést szeptember 11-én (pénteken) 18 órától rendezik a Koreai Kulturális Központban, résztvevői Vincze Teréz és Dragon Zoltán filmes szakemberek és Jin Kyoung-ae fordító.

Az Extra szekció a filmtörténeti érdekességek, független- és művészfilmek blokkja.

Idén Jung Han-seok, a Busani Nemzetközi Filmfesztivál koreai filmekért felelős programszerkesztőjének válogatását kínálja, és a koreai film jövője szlogennel négy ígéretes filmrendezőre hívja fel a nézők figyelmét. A plusz szekció pedig repetát kínál: Jang Joon-hwan 1987: Amikor eljön a nap című politikai drámáját láthatja újra a hazai közönség. A tavalyi filmfesztiválon nagy sikert aratott film.

A filmfesztivál részletes programja a honlapján olvasható.

Borítókép: Dokku

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum