KULTer.hu - Rushdie és Mundruczó az SZFE mellett
125092
post-template-default,single,single-post,postid-125092,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Rushdie és Mundruczó az SZFE mellett

Több ezren adták kézről kézre az egyetem chartáját az SZFE Szentkirályi utcai épületétől a Parlamentig szeptember 6-án este. Upor László rektorhelyettes szeptember 13-ra halasztotta a tanévkezdést. Egyre több szervezet és alkotó áll ki az egyetem ügyéért itthon és külföldön, a Free SZFE pólók a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál sajtótájékoztatóira is eljutottak.

Stafétaláncot szerveztek szeptember 6-ra Budapesten. A Charta Universitatis az Színház- és Filmművészeti Egyetemtől vasárnap fél négykor indult el, háromnegyed hétkor helyezték ki a Parlament előtt az egyik oroszlánszobor talapzatára. Az élőlánc érintette a Múzeum körúton az ELTE BTK campusát, a Fővám téren a Budapesti Corvinus Egyetemet, útba ejtette a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem épületét, majd a rakparton az MTA-t. Az élőláncban helyenként a méteres távolságnál is közelebb álltak az emberek,

annyian szerettek volna részt venni a tüntetésen, hogy az Erzsébet híd alatt dupla sor alakult ki.

A Charta Universitatist az egyetem lemondott szenátusa szövegezte. Az egyetemi autonómia fontossága mellett érvelnek benne, melyre európai demokratikus alapértékként hivatkoznak, és a történeti súlyát is kiemelik. A charta kézről kézre indítása előtt sajtótájékoztatót rendeztek a Szentkirályi utcában, ahol Upor László összegezte, miért nem értenek egyet azzal, hogy az SZFE alapítványi fenntartásúvá váljon.

Elmondta, hogy meghosszabbította az őszi félév beiratkozási időszakát, valamint egy héttel elhalasztotta a félévkezdést.

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a változásokról nem értesítette őket Upor László, az SZFE rektorhelyettese. „A döntéssel nem értünk egyet, és arra kérjük rektorhelyettes urat, hogy indokolja a döntését és tájékoztasson minket annak jogi megalapozottságáról” – írták.

A kuratórium szerint a rektorhelyettes tanévkezdést elhalasztó döntése „a jelen helyzetben sajnos igazolja a fenntartó korábban kifejezett” félelmeit.

Közleményük szerint a lemondott, de szeptember végéig jogköreit gyakorló vezetés „nem tudja vagy nem kívánja az egyetemi oktatás rendben történő megszervezését és lebonyolítását, ami az egyetem vezetőinek alapvető feladata és felelőssége lenne.”

Vidnyánszky Attila és Upor László szeptember 2-án találkoztak a Nemzeti Színházban.

A beszélgetés során csak abban értettek egyet, hogy a félévnek meg kell kezdődnie, az oktatásnak nem szabad akadályokba ütköznie. Az egyetem oktatói közül szeptember első hetében Máté Gábor és Meczner János is felmondott, előbbit szerenáddal búcsúztatták a tanítványai az egyetem épületénél.

A Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Mundruczó Kornélék és Horvát Liliék is Free SZFE feliratú pólóban jelentek meg a fotósok előtt.

Mundruczó Kornél rendező, Wéber Kata forgatókönyvíró és Petrányi Viktória producer a Pieces of a Womannel utaztak Velencébe, melybe producerként Martin Scorsese is beszállt. Horváth Lili rendező és Stork Natasa színésznő a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre premierjén jelentek meg a pólóban. Mindketten az SZFE volt hallgatói.

Salman Rushdie brit író a tenyerére írta, hogy SZFE, így fejezte ki a szolidaritását.

A Brecht által alapított Berliner Ensemble lemondta jövő évi szereplését a MITEM fesztiválon, melyet Vidnyánszky Attila szervez. A belföldi és nemzetközi kiállásokat a 444! gyűjti egy folyamatosan frissülő cikkben.

Borítófotó: 444!, botost

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum