KULTer.hu - Szegeden versengtek a legjobb operatőrök
125324
post-template-default,single,single-post,postid-125324,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Szegeden versengtek a legjobb operatőrök

Willie Nel dél-afrikai operatőr kapta a IV. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál fődíját a Knuckle City című nagyjátékfilmen végzett munkájáért. Az operatőri szakma fesztiváljának elismeréseit szeptember 12-én adták át Szegeden.

Tavaszról szeptemberre halasztották az idei Zsigmond Vilmos Filmfesztivált, melynek versenyprogramjában hét nagyjátékfilm, húsz kisjátékfilm és hét kísérleti film szerepelt. Szabó Gábor zsűrielnök a díjátadón kiemelte, hogy a fesztivál legjobb alkotásának nem egyszerűen szép képeket kell felvonultatnia, feltétel, hogy a film önmagában is értékes legyen.

A magas szakmai sztenderdnek megfelelő operatőri munkának valamilyen újszerű megközelítést kell alkalmaznia.

E szempontok alapján ítélték oda Willie Nelnek a fődíjat. Az öregedő bokszoló, Dudu Nyakama életét követő Knuckle City ismeretlen társadalmi közegbe viszi a nézőt, ehhez újszerű hangvételt, képi stílust teremtett, amelyet következetesen, magas szakmai színvonalon vitt vászonra – méltatta a díjazottat Szabó. A film a tavalyi Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is szerepelt.

A kísérleti film kategória győztese a nők erejéről szóló Strength című brit alkotással Luciana Riso lett.

A kisjátékfilm kategória legjobbjának a szeméttelepen élő gyermekek történetét bemutató El Monstruo Invisible című spanyol alkotásért Jairo Iglesiast választotta a zsűri. A nagyjátékfilmek közül az elismerést a változatos, mindig megújuló képi világú Styx című munkájáért Benedict Neuenfels berlini operatőr kapta.

A kritikusok díját és a legjobb fiatal operatőrnek járó elismerést Balázs István Balázs vehette át Casting című kisfilmjéért.

A diákzsűri díját a mexikói Odei Zabaleta Imaznak ítélte oda a fiatalokról szóló Other People című alkotásáért. Szeged város elismerését a Don’t Pass Through San Bernardino című filmért J. Daniel Zúñiga S. mexikói operatőr érdemelte ki.

A zsűri döntése alapján Máthé Tibor kapta a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját.

Máthé társalkotója volt többek között Az én XX. századom, a Simon mágus, a Woyzeck, az Ópium és az Aglaja című filmeknek.

A fesztiválra idén rekordszámú, 538 nevezés érkezett.

Forrás: MTI, borítókép: Knuckle City

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum