KULTer.hu - Szűcs Attila a transzhumánról Kolozsváron
125239
post-template-default,single,single-post,postid-125239,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Szűcs Attila a transzhumánról Kolozsváron

Szeptember 11. a nyugati világ emblematikus dátuma. Idén ez a nap a nemzetközileg is jegyzett Munkácsy-díjas festőművész, Szűcs Attila kolozsvári kiállításának megnyitója is. Ráadásul egy olyan művészeti projektről van szó, amely a sokak szerint éppen a New York-i terrortámadás idejében indult irányzat, a transzhumanizmus kérdéseivel vet számot. Aki nem ér oda a kiállításmegnyitóra, a kiállítótér 3D-tervének a segítségével is bejárhatja a tárlatot.

A kortárs magyar képzőművészet egyik legjelentősebb festőjének tárlata, a Transzhumán etűdök a térség legizgalmasabb művészeti központjában, a kolozsvári Centrul de Interes-ben nyílik szeptember 11-én 16 órakor.

Szűcs kompozícióiban évtizedek óta felfedezhetők a humánumhoz kapcsolódó minőségek, amelyekből az elidegenedettség egzisztencialista tónusai bontakoznak ki.

A kilencvenes és a kétezres években kialakított magánmitológiájának szimbólumává az abszurditást kifejező, „plankingelő” emberalak vált, állandó kompozíciós háttérré pedig a kiüresített, metafizikai otthontalanságot tükröző tér. Legújabb alkotásain eddig nem ismert tematikus keret jelenik meg, képei a nyugati civilizációt mindinkább eluraló krízissel szembesítenek, melynek a tűz, a lángolás az emblematikus motívuma.

Korábban a festő a vakfolt jelenségét kutatva a látványnak azt a szeletét igyekezett megjeleníteni, ami elfedődik.

A kolozsvári kiállításra válogatott műveinek tanulsága alapján mostanra azonban maga a nem-látható került a látvány középpontjába. Pontosabban a legújabb művek két világ kereszteződését reprezentálják: egyszerre láttatják azt, ami a valóság látható horizontján megy végbe, és azt, ami túl van a tapasztalati síkon. Emiatt érezheti úgy a néző, hogy bár Szűcs Attila művein a válságba került kultúra és a válságba került ember mindenki számára ismerős pillanatképei szerepelnek,

a festmények mégis inkább a titkokról szólnak – egy emberin túli világ titkairól, amely egyszerre jelenti a láthatatlanba való beavatást és a transzhumán minőségek felfedését.

Szűcs Attila (1967) tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte, 1990–1993 között a Murális Tanszéken folytatott posztgraduális tanulmányokat. 1993–1997 között a Képzőművészeti Szakközépiskola, 1998-ban és 2010-ben a budapesti Képzőművészeti Egyetem tanára volt. Tanulmányúton járt többek között Olaszországban, Németországban és az Amerikai Egyesült Államokban. 1992 óta rendszeresen állít ki egyéni és csoportos tárlatokon.

Egyéni kiállításai voltak Budapesttől Berlinen, Zürichen és Párizson át New Yorkig.  Jelenleg Budapesten él és alkot.

A Transzhumán etűdök című tárlat kurátora Széplaky Gerda (1973), az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének egyetemi docense. A kiállítás október 18-ig látogatható. A kiállítóteret leképező 3D-s tervet bemutató videó itt tekinthető meg.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum