KULTer.hu - 10. Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepe
32480
event-template-default,single,single-event,postid-32480,ajax_updown_fade,page_not_loaded

10. Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepe

2012. aug. 31. - 10:00

Budapest


Budai Vár, Szentháromság térAugusztus 31. és szeptember 2. között, Buda 1686-os visszavívására emlékezve idén immár tizedik alkalommal rendezi meg a Budavári Önkormányzat és a Litea Könyvesbolt a Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepét a Budai Várban, a Szentháromság téren.
Az 1541-ben török kézre került Buda Vára másfél évszázadon keresztül tűrte az idegen oszmán hatalom és az azt képviselő 99 budai pasa uralkodását. Több sikertelen kísérlet után 1686 júniusában soha nem látott összefogással, a Szent Liga szövetséges csapatai megkezdték a Budai Vár 77 napon át tartó ostromát a Várat védő törökökkel szemben. 1686. szeptember 2-a végül győzelmet hozott a keresztény szövetségeseknek, a töröknek fel kellett adnia Budát. A Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe a várvédők és az önkéntesek kitartásának, valamint a török uralom alól való felszabadulás utáni kulturális fejlődésnek állít emléket.
Az elmúlt egy évtizedben, a rendezvény születése óta sokan megkérdezték már: miért ünnepeljük a magyar nyelvet és az azt hordozó, megtestesítő magyar könyvet? Miért ne ünnepelnénk?! Hiszen anyanyelvünk az, amely jellemez bennünket, amely megkülönböztet minket másoktól. A kultúránk, az irodalom, a könyvek pedig nemzeti büszkeségünk részei. Éppen ezért a jubileumi Könyvünnepen a könyvek mellett azokat a szellemi hungarikumokat is bemutatjuk, amelyek egyedülállóvá teszik kultúránkat. A színpadon mások mellett fellép Sebő Ferenc, Kossuth-díjas énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző, népzenekutató. Az által elindított táncház-mozgalom 2011-ben az UNESCO szellemi örökség listájára is felkerült.
A jubileumi Könyvünnephez több vári közintézmény is csatlakozott. Az Országos Széchényi Könyvtárban augusztus 31-én és szeptember 1-jén 10.00 -18.00 óra között ingyenesen megtekinthető az első Magyarországon nyomtatott könyv, a Budai Krónika és még két másik, csak nagyon ritkán látható könyvritkaság. További muzeális értékű könyvek és herendi porcelánok tekinthetők meg a nemzeti könyvtár Ragyogás – Porcelán- és könyvritkaságok című kiállításán.
A Magyarság Házában a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Design Terminál Nonprofit Kft. és a Moholy – Nagy Művészeti Egyetem által közösen gondozott Gombold újra! Divat a magyar pályázat díjazott alkotásait tekinthetik meg a látogatók, ingyenesen. Minden egész órában a divatbemutatókról készült film is látható.

  • További programok ITT.