KULTer.hu - 100 ezer költő a változásért
32641
event-template-default,single,single-event,postid-32641,ajax_updown_fade,page_not_loaded

100 ezer költő a változásért

2012. Sze. 29. - 15:00

Budapest


Petőfi Irodalmi Múzeum, Károlyi Mihály utca 16Ezen a napon a világ minden pontján, több mint 115 országban közel 700 eseményre kerül sor. A 2011-ben első ízben megrendezett, minden addigi elképzelést felülmúló, nagy sikerű 100 Thousand Poets for Change a világ eddigi legnagyobb költészeti eseménye, melyen költők, írók, zenészek és más művészeti ágak képviselői lépnek fel – költészeti művekkel a változásért. Műveikben saját szűkebb környezetük, társadalmuk, régiójuk aktuális problémáira reflektálnak, és kiállnak a legfőbb értékek, a béke, különböző vallások, világnézetek, etnikumok békés együttélése mellett, a rasszizmus, a cenzúra és a környezetszennyezés ellen.

A 2011-ben a budapesti Műcsarnokban tartott első rendezvény a világ eseményeinek sorában a legnagyobb volt, 10 órán át több mint 100 művész lépett fel, a felolvasásokat és más produkciókat élő közvetítésben élvezhették az érdeklődők az interneten, és skype-on Michael Rothenberg, az esemény ötletgazdája és főszervezője is üdvözölte a magyar fellépőket.

A mindenkori főtéma mellett országonként egyéni tematikában is megszólalnak a költők.

Már mindenütt nagy a készülődés. San Franciscóban 25 különböző rendezvényt tartanak vezető amerikai költők részvételével, akik között olyanok lépnek fel, mint Michael McClure vagy Robert Hass. New Orleansban nagyszabású dzsesszkoncert lesz az idős emberek támogatására, Afganisztánban a volt háborús városok (Kabul és Jalalabad) a felolvasások helyszínei. A görögországi Volosban ötnapos költészeti és zenei fesztivált tartanak, melynek részeként megnyílik egy kiállítás, amely a hajléktalanság kérdésével foglalkozik.

Magyarországon meghívott fellépőinkre bízzuk, milyen ügy mellett állnak ki. Magyarországon a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) vállalta, hogy szervezője és egyben helyszíne lesz a világ idei nagy költészeti eseményének. Délután háromtól hajnali egyig tart majd a felolvasás. Költők, performerek, dalköltők, slamköltők és zenészek fognak tíz órán át verselni, miközben élő kapcsolatban leszünk a világ más költészeti eseményeivel is.