KULTer.hu - 11. Koreai Filmfesztivál 헝가리 한국영화제 | Budapest
104420
event-template-default,single,single-event,postid-104420,ajax_updown_fade,page_not_loaded

11. Koreai Filmfesztivál 헝가리 한국영화제 | Budapest

2018. nov. 5. - 19:00

Budapest, Szeged, Debrecen, Pécs


Koreai Kulturális Központ (주헝가리 한국문화원), több helyszínen


Négy városban 32 filmmel várja az érdeklődőket a 11. Koreai Filmfesztivál. A legújabb kasszasikerek mellett olyan díjnyertes független és rövidfilmeket is vetítenek, amelyek kevésbé jutnak el Magyarországra. A fesztivál vendége lesz E J-yong rendező, akinek legutóbbi kontemplatív erotikus drámája szokatlanul kemény társadalomkritikai hangot üt meg.

A fesztivál nyitófilmje Dél-Korea idei Oscar-nevezése, Lee Chang-dong Gyújtogatók (Burning /버닝) című 2018-as misztikus drámája. A Murakami-novella adaptációja a koreai Y generáció kilátástalanságával foglalkozik egy különös szerelmi háromszög történetén keresztül. A Walking Deadből már ismert Steven Yeun és az elsőfilmes Jeon Jong-seo játéka, valamint Hong Kyung-pyo operatőr (The Wailing – Kokszongi sirató) képi világa nagyon jó kritikai fogadtatásban részesült a Cannes-i Fesztiválon.

A fesztivál hagyományait követve négy szekcióban kínál filmeket:

A Friss szekció, amely látható lesz a fesztiválba bekapcsolódott vidéki mozikban is, a legújabb és legnépszerűbb koreai filmeket vonultatja fel. Idén széles műfaji palettán – Lee Yong-seung A 7-es szoba vígjátékától Min Kyu-dong Női sorsok filmdrámájáig – összesen nyolc népszerű filmet válogattak össze a szervezők.

Az Arcok szekció Korea nagyhatású filmkészítőinek egyikét mutatja be. Idén E J-yong filmrendező lesz a fesztivál vendége, akinek négy filmje lesz a programban, és az Egy gyilkos asszony (The bacchus lady / 죽여주는 여자) vetítése után közönségtalálkozóra is sor kerül november 8-án, a Sugár Moziban. Ez a film azokról az 50-80 éves, periférián élő dél-koreai nőkről szól, akik jellemzően egy energiaitalt, bacchust árulnak a testükkel együtt, hogy fenntartsák magukat és kifizessék a gyógykezeléseiket.

A Fókusz szekció minden évben egy témára összpontosít, idén a Koreai Filmművészeti Akadémia (KAFA) hallgatóinak rövidfilmjeit mutatja be. Az akadémia az ország vezető filmiskolája, egykori diákjai alkotják a kortárs koreai filmszakma magját.

A Csendes álom szekció magyar filmes szakemberek válogatásait tartalmazza, vetítés utáni beszélgetésekkel. Idén Vincze Teréz, az ELTE Filmtudomány Tanszékének adjunktusa válogatott össze négy független filmet, melyek nagy fesztivál- és közönségsikereket értek el a közelmúltban. A filmvetítéseket beszélgetés zárja.

További információ a fesztivál honlapján érhető el. A Facebook-esemény itt érhető el.

Térkép nem érhető el