KULTer.hu - 120 éves a New York Kávéház
56154
event-template-default,single,single-event,postid-56154,ajax_updown_fade,page_not_loaded

120 éves a New York Kávéház

2014. okt. 13. - 19:00

1073 Budapest


New York Kávéház, Erzsébet krt. 9-11.


new york
A New York Kávéház, Budapest egyik legszebb és legpatinásabb műemlék épülete, a kultúra otthona ünnepel: a legendás New York Palota és Kávéház 120 éves lett! A másfél éve működő New York Művész Páholy október 13-án egykori törzsvendég írókkal, kávéház-és művelődéstörténésszel, és a Hot Jazz Banddel készül ünnepi programjára a Világ Legszebb Kávéházában. A nagyszabású ünnepi est megidézi a korabeli, pezsgő kulturális életet és a Kávéház irodalmi szerepét.

A New York Kávéház a múlt századelőn irodalmi és művészi asztaltársaságai, kávéházi szerkesztőségei révén vonult be a magyar történelembe. Ahogy Kosztolányi Dezső, Bródy Sándor vagy Heltai Jenő korában, úgy a ’60-as, ’70-es, ’80-as években is megtelt irodalommal, szerkesztőségekkel, művészettel.

“Kávéház nélkül nincs irodalom” – állítja Márai Sándor, és ez a mottó vált a New York Kávéház vezetőségének vezérgondolatává, amikor elhatározták, hogy a nagy irodalmi múlttal rendelkező New York Palotában ismét meghonosítják az aktív művészeti életet és kulturális rendezvényekkel ismét teret adnak az alkotó légkörnek.

Az október 13-i emlékező esten amellett, hogy Saly Noémi és Török András a Palota és Kávéház egykori és mai szerepéről mesélnek, három kortárs szerző érkezik a Páholyba: Kemény István, Poós Zoltán és Térey János, akik törzsvendégek voltak a New Yorkban, és műveik is kapcsolódnak az épülethez. Vetítés, felolvasás és közös múltidézés mellett a Hot Jazz Band teremti meg az ünnepi légkört a 120 éves születésnapi esten.