KULTer.hu - 15. Verzió Filmfesztivál megnyitó
104044
event-template-default,single,single-event,postid-104044,ajax_updown_fade,page_not_loaded

15. Verzió Filmfesztivál megnyitó

2018. nov. 6. - 19:00

Budapest


Trafó, Liliom utca 4.


Idén 15. alkalommal rendezik meg az egyetlen hazai emberi jogi tematikájú dokumentumfilmes fesztivált, a Verziót. November 6. és 11. között Budapesten, november 15. és 25. között Pécsett, Szegeden, és idén először Kecskeméten mutat be válogatást az elmúlt évek legjobb dokumentumfilmjeiből. Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi vezetője nyitja meg a 15. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált, a nyitófilm a Kilenc hónap háború, Csuja László Szarajevóban díjazott dokuja lesz.

Mészáros Antónia az UNICEF magyarországi ügyvezető igazgatója, az UNICEF hazai bizottsága a gyermekjogok megismerése, tisztelete és védelme érdekében figyelemfelhívó, oktató és érdekérvényesítő kampányokat szervez. Az idei Verzió gyerekjogi témájú programjának megvalósításában együttműködő partner.

A 15. Verzió Nemzetközi Filmfesztivál nyitóeseményének helyszíne ismét a Trafó Kortárs Művészetek Háza lesz, ahol Csuja László első dokumentumfilmjével, a Kilenc hónap háborúnak a magyar premierjével veszi kezdetét az emberi jogi filmes program. Csuja dokumentumfilmje egy kárpátaljai fiú felnőtté válásának története: Jani otthagyja családját, hogy az ukrán hadseregben szolgáljon. Míg édesanyja visszavárja fiát, Jani csak a függetlenségre vágyik. A rendező első játékfilmjével, a Virágvölggyel párhuzamosan készítette el dokumentumfilmjét, mely a Szarajevói Filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját. A nyitóvetítést beszélgetés követi Csuja László rendezővel.

A nyitóeseményre jegyek korlátozott számban kaphatók. Jegyinformáció a TRAFÓ weboldalán.

Magyar dokuk a 15. Verzió programjában:

Egy thriller minden izgalmát hozza Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című filmje, mely az emberkereskedelem jelenségét vizsgálja egy rabszolgaként dolgozó nő történetén keresztül. Könnyű leckék címmel rendezett filmet Zurbó Dorottya (A monostor gyermekei) egy 17 éves lányról, aki a gyermekházasság elől menekült el Szomáliából. Kafia azóta egy budapesti gyermekotthonban lakik és készül a magyar középiskolai érettségire. Megtanulja a nyelvet, elkezd modellkedni és munkát vállal az iskola mellett. A film mikrohelyzeteken keresztül mutatja meg, hogyan szakít a szomáliai lány a felnőtté válás küszöbén szinte mindennel, ami gyermeki identitásának fontos eleme volt, hogy új életet kezdhessen Európában.

A Nagyi projekt szellemes és pimasz hangvételű, rendhagyó road movie, három huszonéves egyetemista és nagymamáik – egy angol kém, egy náciszimpatizáns német táncosnő és egy magyar holokauszt-túlélő – időutazása a huszadik század történelmébe. Révész Bálint rendező hét éven át forgatta a filmet, mely az eltűnőben levő generációval való párbeszéd fontosságát hangsúlyozza. Az ellenség gyermekei – Edith Eva Eger címmel rendezett Cseke Eszter és S. Takács András, az On the Spot két alkotója dokumentumfilmet az elismert amerikai pszichológusról, aki évtizedeken át magában tartotta történetét. Aznap, amikor a szüleit meggyilkolták Auschwitzban, a koncentrációs tábor hírhedt náci orvosának, Joseph Mengelének kellett táncolnia a Kék Duna keringőre. Rájött, hogy csak akkor segíthet másoknak feldolgozni traumáikat, ha előbb ő is szembenéz legsötétebb félelmeivel. Ne bámuljanak már! Balla Dávid filmjében, egy inkluzív színházi előadás során öt nő beszél a vágyairól, a nőiségről és hogy hogyan találhatjuk meg a helyünket az életben.

A te neved a budapesti Szent Egyed katolikus közösség tagjairól szól, akik rászorulókon segítenek. Domokos János filmje három hajléktalan sorsán keresztül próbálja bemutatni a szolgálatot magát, annak motivációit, nehézségeit, örömeit. A Varsói Szerződés csapatai 1968 augusztusában megszállták Csehszlovákiát. Az akkori eseményeket feldolgozó Megszállás 1968 dokumentumfilmes projekt a „baráti” hadseregek katonáit, illetve a csehszlovák megszállás idején szerzett tapasztalataikat, gondolataikat és feladataikat mutatja be kollektív-szubjektív módon. A Piros rózsa című magyar részt Dombrovszky Linda rendezte. Papp Gábor Zsigmond új filmjében, a Kettévált országban 20 közismert magyar művész – 10 jobboldali(nak mondott) és 10 balliberális(nak mondott) író, rendező, színész, zenész beszél a rendszerváltásról, és arról, hogy mi történt itt velünk az elmúlt 30 évben. A KARMÁK/BAGázs Chilton Flóra filmje, amely a két Pest megyei romatelepen dolgozó Bagázs munkáját mutatja be. A szervezetet ügyvédek és szociológusok alapították, hogy változást hozzanak a két közösség életébe. Megjelenésük óta a közösségek egy része hisz abban, hogy közös munkával képesek változtatni jelenlegi, reménytelennek tűnő helyzetükön.