KULTer.hu - 1989: Az év, mikor Európa önmagára talált//kiállításmegnyitó
116829
event-template-default,single,single-event,postid-116829,ajax_updown_fade,page_not_loaded

1989: Az év, mikor Európa önmagára talált//kiállításmegnyitó

2019. dec. 2. - 19:00

Budapest


Festetics Palota, Pollack Mihály tér 3


A Centropa Alapítvány szeretettel vár minden érdeklődőt az 1989 – Az év, mikor Európa önmagára talált című kiállítás megnyitójára. A kiállítás Edward Serotta fotóművész 1988-1990 között készült fotóit mutatja be Magyarországról, Lengyelországról, Csehszlovákiáról, Romániáról, Bulgáriáról és Kelet-Németországról.

Edward azért hagyta el az otthonát, az amerikai Georgia állambeli Atlantát, hogy Budapestre költözzön, és dokumentálja a helyi zsidó közösség életét. Korábban soha nem készített képeket forradalomról, demonstrációkról vagy fegyveres harcokról, és nem is kereste ennek lehetőségét. Ahogy azonban a kiállítás bizonyítja: ezek mind rátaláltak.

A bevezető panel bemutatja 1989 eseménytörténetét, majd a további hat panel egy-egy országhoz kapcsolódik. Minden panel egyik oldalán képek és történetek találhatók, melyek a politikai változások előtt készültek. A másik oldalon pedig a változások közbeni és utáni fényképek és történetek találhatók.

Edward Serotta az amerikai Georgia állam Savannah városában született 1949-ben. Munkája során dolgozott a Time Magazine, The Guardian, The Washington Post, Reuters, The Observer, Die Zeit és Süddeutsche Zeitung megbízásaiból. Fényképei több nagyobb múzeum állandó gyűjteményének részét képezik Észak-Amerikában, Európában és Izraelben. 2000-ben Edward két magyar történésszel, Andor Eszterrel és Sárdi Dórával együttműködve léttrehozta a Centropa.org-t, egy zsidó történelmi intézetet. Edward Serotta 1988 óta Európában él: Budapesten, Berlinben, 1977 óta pedig Bécsben.

A kiállítás 2019. december 7-ig tekinthető meg az Andrássy Egyetemen.

A Facebook-esemény itt érhető el.