KULTer.hu - 2. ESZME Fesztivál
32067
event-template-default,single,single-event,postid-32067,ajax_updown_fade,page_not_loaded

2. ESZME Fesztivál

2012. Már. 16. - 11:00

1092 Budapest


Stúdió K, Ráday utca 32.


ESZMEAz Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete (ESZME) második alkalommal megrendezendő fesztiválján március 16. és 18. között a Stúdió K-ban kilenc előadás látható: napközben két produkció és kézműves foglalkozás várja a családokat, esténként pedig felnőtteknek játszanak bábszínházat.
Két egyszemélyes produkció szerepel a programban: Az aranyhajú királylány (Majoros Ági Bábszínháza) főképp óvodásoknak szóló klasszikus bábjáték, A székely menyecske meg az ördög (Fabók Mancsi Bábszínháza) című előadásban a vándorbábos hagyományok, a népi mesemondás és a népzene kap hangsúlyt. A Bódog és Szomorilla a Hepp Trupp, Kolozsi Angéla és Bartal Kiss Rita együttműködése, főhősei egy vándor király uralkodói feladatok nélkül, illetve egy kósza tündér szakirányú varázsdiploma nélkül, de a történetben komoly szerepet kap egy öreg bőrönd és egy szeszélyes piknikkosár is. A Grimm testvérek Egyszemke, kétszemke, háromszemke című meséjéből írta Gimesi Dóra a Szemenszedett mesét, játszói Bartal Kiss Rita és Hannus Zoltán. A fesztivál gyerekprogramjában a Tintaló Társulás egy meglepetés-előadással vesz részt, és színre kerül a rendezvénynek otthont adó Stúdió K legutóbbi bemutatója, a Marc Chagall képeinek inspirációjára készült Szamár a torony tetején is.
Három produkció várja a felnőtteket. A MárkusZínház egy irodalmi alapú produkcióval, A helység kalapácsával érkezik. A Karácsony Punchéknál kortárs szocio-bábjáték. Technikáját tekintve hagyományos paravános bábjáték, az alkotói szándék szerint pedig görbe tükröt állít magunknak, a karácsonynak, annak, hogy mit is jelent a szeretet ünnepe, amikor képesek vagyunk a család, a szeretet, az ajándékozás címszavaival “megölni” egymást. A Repülési lecke kezdőknek a legkisebbek, akár már négyévesek számára is élvezetes, de témája, a felnőtté válás, a gyerek-szülő kapcsolat megvalósítása a felnőtteket is érzékenyen érinti.
A 2. ESZME Fesztivál alatt megtekinthetők Tóth Eszter képzőművész bábjai is.