KULTer.hu - 20 éves a Gryllus Kiadó
30756
event-template-default,single,single-event,postid-30756,ajax_updown_fade,page_not_loaded

20 éves a Gryllus Kiadó

2011. ápr. 10. - 10:00

1116 Budapest


Fonó Budai Zeneház, Sztregova u. 3.


Gryllus

“Húsz éve alapítottam a Gryllus Kiadót, hogy végre mi dönthessük el, mikor, mi jelenjen meg, mihez van kedvünk, mire van szerintünk fogékonyság. Első kiadványom a Pál apostol – dalok Pál levelei szerint volt. Nem sok esélyem lett volna, hogy ez megjelenjen néhány évvel előtte a monopolhelyzetben levő egyetlen lemezkiadónál (az A teljesség felé c. munkám is hosszú évek után kaphatott zöld utat).
Fura volt látni a katalógus számot GLP 001 – akkor még nem volt a CD feltalálva – gondoltam, elég lenne a 001 helyett a 01, minek annyi szám. Most persze boldogan tartom a kezemben a GCD 100-ast a latin nyelvű középkori himnuszokat mai zenével (Heidl György: Creatio; Bognár Szilvia, Lovasi András és a Sator kvartett), és mire a 2011 Költészet Napját megelőző hétvégén sorra kerül a Fonó Budai Zeneház meghívására a kiadó bemutatkozása, már elkészül a GCD 106 is, ez lesz a Hangzó Helikon sorozat 22. darabja.
Először tehát jöttek a Kaláka lemezek és a saját dalok, de hamar csatlakoztak barátaink is. Jó nézegetni, hogy a katalógusban egymás után sorakoznak Sebő Feri, Sebestyén Márta, Cseh Tamás, Palya Bea, Ferenczi Gyuri, Nyeső Mari, a Misztrál és mások munkái. Öröm és megtiszteltetés számomra, hogy általam szeretett és nagyra becsült muzsikusok kiadója is lehetek.” Gryllus Dániel