KULTer.hu - 26. JAK-tábor
55087
event-template-default,single,single-event,postid-55087,ajax_updown_fade,page_not_loaded

26. JAK-tábor

2014. aug. 27. - 10:00

Balatonszemes


Esély Budapest Alapítvány Ifjúsági Tábor, Szabadság út 5.


JAK
A Nemzetközi Visegrádi Alap rendszerváltás tematikájú internacionális V4 workshopjával egészül ki a József Attila Kör 26. nyári tábora, amely az elmúlt évtizedektől eltérően idén Balatonszemesen lesz. A tábor programjai a történelmi és társadalmi fordulat 25. évfordulóját járják körbe. Mint minden évben, idén is lesznek írószemináriumok, könyvbemutatók, filmvetítések, kerekasztal-beszélgetések, exkluzív színházi előadások, bemutatkozik a legfiatalabb írógeneráció és számos külföldi vendégművész.

AUGUSZTUS 27. (SZERDA)

10:00–13:00 Kezdetét veszik az írószemináriumok. A szemináriumokkal párhuzamosan zajlik majd a nyílt V4 workshop visegrádi országokból származó vendégekkel, angol nyelven. Aki pedig eleget gondolkodott az éjjel, délelőtt sportolhat.
14:00–16:00 25 év New Wave
Öt évvel ezelőtt a Gödör Klub adott teret a 20 év New Wave című beszélgetéssorozatnak, amely olyan kérdésekre kereste a választ, mint hogy hogyan jelenik meg a rendszerváltás első 20 éve a volt keleti blokk térségében alkotó írók műveiben? Lehet-e az irodalmat mint határokon átívelő kulturális közösséget értelmezni? Lehet-e a rendszerváltást mint kollektív (kelet-európai) élményt vizsgálni, s az elmúlt 20 évvel kapcsolatos események hasonlóságait és különbségeit kutatni a volt keleti blokk térségéről szóló művek fényében? Most, öt év távlatából új megvilágításba helyezik ezeket a kérdéseket a résztvevők.
16:00–18:00 PopJAK: Neurománc. William Gibson legismertebb műve, a cyberpunk irodalom klasszikusa 30 évvel ezelőtt jelent meg, de máig rendkívül nagy hatással van alkotókra és olvasókra egyaránt. A könyvről és a műfajról beszélgetnek Szabó István Zoltán és Nagy Ildikó Noémi, a moderátor Sepsi László.
19:00–21:00 Rimbaud (rendezte: Lichter Péter). Az Arthur Rimbaud utazásait elmesélő kísérleti dokumentumfilm 2014-ben elnyerte a legjobb kísérleti fimért járó díjat a magyar kritikusoktól. A filmvetítést követően beszélgetést hallhatunk a lírai filmekről Lichter Péter, valamint Kele Fodor Ákos, Simon Márton és Sirokai Mátyás részvételével.
21:00–22:00 Színész Bob & a Slamkölykök.
Bemutatkozik a Roma Oktatási Alap A tudás 6alom című slamversenyének fellépőiből verbuválódott csapat, akik szövegeikkel Színész Bob társaságában járják az országot.