KULTer.hu - 42. Magyar Filmszemle
30866
event-template-default,single,single-event,postid-30866,ajax_updown_fade,page_not_loaded

42. Magyar Filmszemle

2011. máj. 5. - 18:00

Budapest


Városszerte, több helyszínen


42. Magyar Filmszemle

A 42. Magyar Filmszemle 2011. május 5. és 8. között kerül megrendezésre az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Corvin és Puskin moziban, valamint a szabadtéri rendezvényeknek helyet adó Gödör Klubban (Erzsébet téri Kulturális Központ és Park.) A szemle főrendezője a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Magyar Filmművészek Szövetsége. Az esemény megrendezéséhez szükséges anyagi háttér nagy részét Dr. Réthelyi Miklós miniszter úr az NKA 2010-es miniszteri keretéből biztosítja.
A szemle megnyitója május 5-én, csütörtökön 18 órakor kezdődik az Uránia Nemzeti Filmszínházban, melynek keretében átadják az Életmű-díjat Bara Margit színművésznek, valamint levetítik Nemes Gyula Negatív magyar filmtörténet című alkotását. A díjak átadására május 8-án, vasárnap 18 órától szintén az Urániában kerül sor, ahol a hat kategória fődíja mellett a kiemelkedő teljesítmények elismeréséül szakmai díjakat is kiosztanak. A díjátadó után a szemle helyszínein levetítik a nyertes alkotásokat.
A szemlére összesen 409 filmalkotást neveztek be, ebből 28 játékfilm, 22 tv-film, 146 dokumentumfilm, 95 kisjátékfilm, 60 animációs film, 58 tudományos-ismeretterjesztő film. A szakmai szervezetek által javasolt előzsűrik döntése alapján a versenyprogramban 11 játékfilm, 13 tv-film, 24 dokumentumfilm, 26 kisjátékfilm, 11 animációs film és 10 tudományos-ismeretterjesztő film szerepel. Minden alkotás egy esti és két nappali időpontban tekinthető meg, a szakma és nagyközönség számára egyaránt 500 Ft-os belépővel.
A filmek listája – az információs vetítések programjával kiegészítve – megtekinthető a www.magyarfilmszemle.hu internetes oldalon.