KULTer.hu - 7. Országos Természetfilm-fesztivál
31325
event-template-default,single,single-event,postid-31325,ajax_updown_fade,page_not_loaded

7. Országos Természetfilm-fesztivál

2011. aug. 5. - 10:00

Pusztaszer


Pusztaszer, 2011. augusztus 5-7.


National Geographic2005 augusztusában hagyományteremtő és hiánypótló céllal került megrendezésre az első hazai rendezésű országos természetfilm-fesztivál, akkor még Csizmazia György Országos Természetfilm-fesztivál néven. A rendezvénynek egy Csongrád megyei kisközség, az egyedülálló természeti szépségeiről híres Pusztaszer adott otthont. A fesztivál ideje alatt hazai és határon túli magyar természetfilmesek egy kétnapos vetítéssorozat keretében mutathatták be természet- és környezetvédelemmel foglalkozó alkotásaikat a zsűrinek és a nagyszámú érdeklődő közönségnek. E fesztivállal első ízben nyílt lehetőség arra, hogy a természet védelmét a filmművészet eszközeivel szolgáló alkotók számára is létrejöjjön egy országos fórum, ahol a természetfilmes szakma képviselői évről-évre kicserélhetik szakmai tapasztalataikat, illetve filmjeiken keresztül a nézőket jövőorientált, a természetes környezetet tudatosan védelmező gondolkodásmódra késztethetik.
A település-marketingkommunikációs céllal 2009-től Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztiválra keresztelt természetfilmes seregszemle évenkénti megrendezésével lehetővé válik, hogy az alkotók egy szakmailag megalapozott és kiszámítható rendszerességgel működő fórumra leljenek, ahol – alkotásaikon és különböző kiegészítő rendezvényeken keresztül – érzékletes és hatásos módon szólhatnak a nézőkhöz, miközben a saját szűkebb és tágabb környezetüket óvó, a természet törékeny értékeire odafigyelő és vigyázó gondolkodásmódra ösztönöznek.
A szervezők remélik, hogy az évtizedekig elszigetelten, országos szakmai fórum nélkül működő hazai természetfilm-készítés szervezettebbé, a kitűzött célok realizálása érdekében összehangoltabbá válik. A fesztiválra ellátogató több száz vendég révén pedig nemcsak a kistérségi turisztikai potenciál válik időszakosan kihasználttá, hanem Pusztaszer természeti értékei is – az egyes látnivalók megtekintésére szervezett kirándulásoknak köszönhetően – testközelbe kerülnek.

2011-ben az alábbi kategóriákba várták a nevezéseket:

  • Növények és állatok élete
  • A világ tájai
  • Életmód és környezetvédelem
  • Etűdök
  • Vadászkultúra