KULTer.hu - A debreceni Travita a Primavera Fesztiválon
73115
event-template-default,single,single-event,postid-73115,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A debreceni Travita a Primavera Fesztiválon

2016. ápr. 9. - 19:00

1081 Budapest


Erkel Színház, II. János Pál pápa tér 30.


traviata

Verdi Traviatájával mutatkozik be az idei Primavera Fesztiválon a Csokonai Színház. Mára hagyománnyá vált, hogy a vidéki operajátszó intézmények, valamint a Kolozsvári Magyar Opera a tavasz folyamán elviszik egy-egy produkciójukat a budapesti közönség számára. Idén április 5-én indul a Primavera-sorozat. A Debrecenben nagy sikert aratott Nadine Duffaut rendezte előadás április 9-én 19 órától látható az Erkel Színházban.

Verdi 1852-ben tekintette meg az ifj. Alexandre Dumas regényéből, A kaméliás hölgyből készített színdarab premierjét, s még ugyanabban az évben operát komponált a témára: a párizsi társasági életet önfeledten habzsoló, halálos beteg Violetta váratlanul megtapasztalja az igaz szerelmet, ám boldogságának útjába váratlan akadályok állnak.
Nadine Duffaut francia rendezőnő a debreceni előadást a 2012-es avignoni rendezése alapján készítette, és az időtlen történetet nem félt új kontextusba helyezni: 20. századi miliőben járunk, a II. világháború idején. A rendezőnő értelmezése az önfeláldozó szerelem mellett a megbánás, a szégyen és a társadalmi bosszú tematikáját is felveti.
Az előadást Szabó Sipos Máté vezényli, a főszereplők Kolonits Klára, Boncsér Gergely és Florin Estefan.

Anger Ferenc, az Operaház művészeti igazgatója úgy fogalmazott: a fesztivállal minden évben szeretnék megmutatni a fővárosi közönségnek, hogy nem csak Budapesten van operajátszás; mint mondta, “erős és izgalmas merítést” szeretnének bemutatni. Az idei felhozatalban találni klasszikust, képviselteti magát a verizmus, a romantika és a kortárs magyar opera is – sorolta Anger Ferenc a Primavera ’16 fesztivál több mint 200 évet felölelő gazdag kínálatát.

A Szegedi Nemzeti Színház A varázsfuvolát viszi el Alföldi Róbert rendezésében. A Győri Nemzeti Színház Kodály Háry Jánosát mutatja be. A rendező Kerényi Mihály, a címszerepben Fejszés Attilát láthatja a közönség.  A Kolozsvári Magyar Opera Saint-Saens Sámson és Delila című operájával szerepel Budapesten. A mostani előadás Korcsmáros György színrevitele, amely aktualitásokra, köztük a migránsválságra is reflektál. A Miskolci Nemzeti Színház a Toscát mutatja be, melynek címszerepét Vizin Viktória énekli, partnere Hector Lopez Mendoza mexikói tenor lesz, Scarpiaként pedig Cseh Antal debütál Budapesten. Az előadást a rendező, Kesselyák Gergely, az Operaház nemrég megbízott első karmestere dirigálja. A Pécsi Nemzeti Színház két egyfelvonásost ad elő, Mascagni jól ismert Parasztbecsülete után az Egy pohár víz című darabot mutatják be: Háy János librettójára Faragó Béla komponált új operát, melynek története napjainkban zajlik a vidéki Magyarországon. A rendezést Nagy Viktor jegyzi.