KULTer.hu - A halott város – Magyarországi ősbemutató
31930
event-template-default,single,single-event,postid-31930,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A halott város – Magyarországi ősbemutató

2012. jan. 27. - 19:00

Debrecen


Csokonai Színház, Kossuth u. 10.


E. W. KorngoldA 20. századi filmzene aranykorának egyik legismertebb komponistája, az úgynevezett hollywoodi hangzás egyik kidolgozója a kétszeres Oscar-díjas Erich Wolfgang Korngold. Főműve, A halott város igazi kuriózum, csak a legnagyobb operaházak tűzik műsorukra. A debreceni előadás magyarországi ősbemutató. Vlad Troickij látomásos rendezésében a Magyar Állami Operaház két csillaga lép fel: Rálik Szilvia és Nyári Zoltán.
Az első világháború után szomorú aktualitással bíró A halott város című opera hatalmas sikert aratott: 1920-ban Hamburgban és Kölnben is bemutatták. Egy évvel később pedig már a Metropolitanben tűzték műsorra New Yorkban. A halott várost tartja a zeneirodalom Korngold fő művének.
A mai operavilág egyik legjelentősebb rendezője, Willy Decker 2004-ben vitte színre a Salzburgi Ünnepi Játékokon, ami egyfajta Korngold-reneszánsz nyitányát jelentette; a londoni Royal Opera House 2009-ben tűzte műsorára A halott várost, amelyet magyar operaszínpadon eddig nem láthattunk.
A halott város főszereplője, Paul halott feleségét, Marie-t gyászolja, és nem tud az emlékektől elszakadni. Mígnem feltűnik egy táncosnő, Marietta, aki kísértetiesen hasonlít a halott nőre… „A szövegkönyv az akkor újszerű pszichoanalízis tanait követi, bizonyos értelemben a színpadi illúziót használja fel a beteges kötődés oldásának ábrázolására… Két síkon árad a zene, a döntően zenekari szint a mindenkori érzelmi tartalmakat közvetíti a néző felé, míg a zenedrámai a cselekményt viszi előre” – olvasható Batta András Opera című hatalmas könyvében.

  • Rendező: Vladiszlav Troickij
  • Magyarországi ősbemutató: 2012. január 27. | Csokonai Színház – nagyszínpad.