KULTer.hu - Ádám és Éva? – Glázer Attila kiállítása
32458
event-template-default,single,single-event,postid-32458,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Ádám és Éva? – Glázer Attila kiállítása

2012. aug. 22. - 19:00

1114 Budapest


Három Hét Galéria, Bartók Béla út 37.


Glázer Attila kiállítása
Glázer Attila 2011-ben kezdett neki antirasszista és tabukat kibeszélő sorozatához.
Az első darab, melyet eddig csak interneten publikált, azt igyekszik szűkszavúan megfogalmazni, milyen egyszerűen is címkézzük egymást, ítélkezve bárki felett.
“Sokan próbálják elvitatni jogunkat a szabadsághoz, véleménynyilvánításhoz. Ezzel párhuzamosan pedig vádolhat bárki, érvek nélkül.” – fogalmazza meg Glázer Attila az okot, amiért önarcképpel mutatta meg, milyen veszélyesek vagyunk egymásra.
“Folyamatosan megbélyegezve érzem magam Magyarországon. Lehetek meleg, cigány, zsidó, fasiszta, mindegy. Azt gondolom akár ÁDÁM és ÉVA is lehet bármelyik, annyi köztünk a kirekesztő, hangosan véleményét ránk erőszakoló ember.”
Ezekkel a szavakkal vezeti be a művész második munkáját ebben a tárgykörben. Olyan közhelyet dolgozva fel, ami lerágott csontnak is tűnhet. A Bibliát idézi a cím, mégis egészen mást kap a szemlélő. A két vádlón, gólemként ránk tekintő, lekötözött alak akarva akaratlanul megállít. A több mint 2 méter magas képek nem állítanak, nem kérdeznek. Elbizonytalanítanak inkább. Hálójuk a börtön, a valóságunk. Hiszen ha úgy kívánja néhány véleményformáló, akár magunkat is elzárjuk mások elöl, kizárjuk magunkat a Világból.
Békére szólító vizuális harc az installáció.