KULTer.hu - ADHD & Studnitzky
37496
event-template-default,single,single-event,postid-37496,ajax_updown_fade,page_not_loaded

ADHD & Studnitzky

2013. feb. 1. - 19:00

1113 Budapest


A38, Petőfi híd budai hídfőKét kiváló észak-európai dzsessz zenekar lép fel ezen az estén, amelyeknek meditatív, álmodozó zenéje különös utazásra visz. Az ADHD Izland vezető jazz-blues együttese, míg a kiváló trombitás Stubnitzky eddig a Jazzanova és Nils Landgren oldalán járta a világot, ezúttal azonban kiváló triójával lép fel. Reykjavik és Berlin találkozása Budapesten!

A rendkívül finom, légies, a dzsessz és a blues között valahol félúton a saját nagyon különös és eredeti világát megtaláló izlandi ADHD együttes tagjai 2008-ban álltak össze azzal a céllal, hogy fellépjenek Höfn kisváros blues fesztiválján, a vulkánjairól híres Izland déli részén.

A négy zenekari tag azonnal és olyan mértékben egymásra talált, hogy hamarosan elő is rukkoltak első lemezükkel, amely széles rajongói kört és számos komoly szakmai elismerést szerzett a számukra.

Második lemezüket a Vestmannaeyjar kisvárosban található Island Studiosban vették fel mindössze öt nap leforgása alatt, amely tavaly augusztusban jelent meg, majd olyan nagyszerű fogadtatásban részesült, hogy az izlandi média négy kategóriában is Grammy-díjra jelölte.

A Studnitzky formáció dzsesszmuzsikájának különös, finom, melankolikus hangvételével szerzi újabbnál újabb rajongóit és híveit. Sebastian Stubnitzky az európai kontinens északi felének egyik legjobb új trombitása, aki különösen levegős, finom, érzelmes stílusával iskolát teremtett.

Sikerük azonban nem jött sem könnyen, sem váratlanul, hisz Studnitzky éveken át volt stílusteremtő és meghatározó együttesek tagja a soultól a funkig, a dzsessztől a popig, így számtalanszor volt alkalma a legjobb koncerttermekben és fesztiválokon fellépni olyan legendás nevekkel, mint a Jazzanova, a Nils Landgrens Funk Unit, a Mezzoforte és Wolfgang Haffner.

Kozmopolita életstílusa azóta sem változott, így alapvetően repülőterek, szállodák és színpadok között zajlik, azonban azóta megalakította saját telivér formációját, amelyben végre olyan stílusban és értelemben is kibontakozhat, ahogyan eddig nem volt alkalma, hisz triójával a saját kozmoszát lakhatja be, s mutatja meg a hallgatóinak.

Legújabb nagysikerű lemeze, a KY – Do Mar egy gyönyörű és nagyon elkötelezett anyag, amelyet a trió egy magas, tengerparti szikla tetején épült régi házikóban vett fel Portugáliában, ahol játék közben szinte eggyé váltak az alattuk hullámzó tengerrel.

Lemezük azóta is töretlen sikernek örvend, s valamennyi kritikus egyetért abban, hogy olyan rejtélyes, természetes, mély és kellemes hangzásvilágot, amilyen a Studniczkyé, csak kivételes esetekben hallhat az érdeklődő.