KULTer.hu - Arcus Temporum XIV.
102084
event-template-default,single,single-event,postid-102084,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Arcus Temporum XIV.

2018. aug. 24. - 10:00

Pannonhalma


Pannonhalmi Főapátság, Vár utca 1.


Zene, kiállítás, irodalom, spiritualitás – a fesztivál programjának sajátos műfaji felosztása Pannonhalmán természetes módon simul egybe. Nem mellesleg azért, mert „Pannonhalma hosszú idő óta és következetesen képvisel progresszív kulturális programokat, amelyek valódi összegzését jelenti ez a nyári fesztivál.” Az igényes, több műfajban is „prémium” szórakozást kínáló program klasszikus és kortárs szerzők művein keresztül, kiváló előadók részvételével, láthatóan azzal az igénnyel lép fel, hogy a valóságra reflektáljon. Ez az attitűd a bencésektől hagyományosan amúgy sem áll távol. Nem meglepő, hogy a fesztivál egyaránt hordoz világi, civil és szerzetesi, egyházi elemeket is.

Izelítő a programokból:

PÉNTEK:

A teremtéstől az új Jeruzsálemig
Orgonazenével egybekötött séta a pannonhalmi bazilika szimbólumrendszerében. (Indulás a bazilika bejárata elől.)
Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött (Az érvényes koncertjeggyel rendelkező vendégek a fesztiválrecepción regisztrálhatnak.)

“A katona története”
Bartók Béla: Szonáta két zongorára és ütőhangszerekre, előadja: Balog József, Holló Aurél, Rácz Zoltán, Ránki Fülöp. Rövid szünet után Igor Stravinsky: A katona története következik, előadja: Ligeti Ensemble. Vezényel: Rácz Zoltán, közreműködik: Mácsai Pál.
Helyszín: A Főkönyvtár díszterme. Jegyár: 3 900 Ft

“Idyll” – Komolyzenei koncert
Claude Debussy: Syrinx, az Amadinda Ütőegyüttes tradicionális zenéi, George Crumb: An Idyll for the Misgebotten. Kaczander Orsolya fuvolaművész és az Amadinda Ütőegyüttes előadásában.
Helyszín: Hospodár-kert. Jegyár: 3 900 Ft

SZOMBAT:

“Meddig él egy író?”
Az eseményen Örkény Istvánról és páratlan életművéről beszélgetünk, melynek keretében Mácsai Pál az Egyperces novellákból is felolvas nekünk.
A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. (Az érvényes koncertjeggyel rendelkezők a fesztiválrecepción regisztrálhatnak.)
Helyszín: Gimnázium, Asztrik-terem.

“Két világ közt”
A Pannonhalmi Apátsági Galéria időszaki kiállításának közös megtekintése és a barokk pavilonban megrendezett fotóinstalláció bemutatása, tárlatvezetéssel egybekötve.
A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. (Az érvényes koncertjeggyel rendelkezők a fesztiválrecepción regisztrálhatnak.)
Helyszín: Pannonhalmi Apátsági Galéria. Indulás a főapátság főbejárata előtti kereszttől.

Borkóstoló
Szakvezetéssel egybekötött pincelátogatás, háromkörös borkóstolóval.
Jegyár: 2 400 Ft. A jegyet a program során, a pincészetben lehet megváltani.
A program regisztrációhoz kötött! (Az érvényes koncertjeggyel rendelkezők a fesztiválrecepción regisztrálhatnak.)
Helyszín: Pannonhalmi Apátsági Pincészet. A túra a főapátság főbejárata előtti kereszttől indul.

VASÁRNAP:

A barokk ebédlő mint a közösségi élet színtere
Spirituális barangolás az épület egyik amúgy a turistáktól elzárt közösségi terébe, a barokk ebédlőbe, Juhász-Laczik Albin OSB vezetésével.
A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. (Az érvényes koncertjeggyel rendelkezők a fesztiválrecepción regisztrálhatnak.)
Helyszín: Barokk ebédlőben. (Az esemény a Bazilika bejáratától indul.)

Concordia fratrum – Apátválasztás Pannonhalmán
A kiállítás a Pannonhalmi Főapátság apátválasztásait mutatja be a XVI. századtól egészen napjainkig, Ásványi Ilona könyvtárigazgató és Matusz Hugó OSB perjel tárlatvezetésével.
A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. (Az érvényes koncertjeggyel rendelkezők a fesztiválrecepción regisztrálhatnak.)
Helyszín: A Főkönyvtár díszterme

A teljes program és további részletek elérhetőek a művészeti fesztivál honlapján.