KULTer.hu - Aura, Index, Punctum – Fotóelméleti vitasorozat
49826
event-template-default,single,single-event,postid-49826,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Aura, Index, Punctum – Fotóelméleti vitasorozat

2014. Már. 4. - 18:30

1065 Budapest


Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház, Nagymező utca 20.


fmsze
A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház öt előadásból, pontosabban öt dialógusból álló sorozatot indít, melyek a fotóelméleti szakirodalom alapművei köré szerveződnek. A rendezvénysorozat házigazdája Szilágyi Sándor, akinek A fotográfia elméletei című egyetemi segédkönyve idén jelenik meg a Vince Kiadónál. Az öt beszélgetés témája a könyv egy-egy fejezete, melyekben Szilágyi a „klasszikusok” meglehetősen kritikus olvasatával szolgál. A házigazda által felkért vitapartnerek az adott szerzők munkásságának legjobb hazai szakértői.
A dialógusokra március 4-től kezdve kéthetente, kedd este 18:30 órai kezdettel kerül sor, a Mai Manó Ház Napfényműtermében.

1. előadás

2014. március 4., kedd 18.30

Funkcionális vagy experimentális fotográfia? Vilém Flusser a fotót terjesztő apparátusokról. Vitapartner: Tillmann József

Vilém Flusser (1920-1991) A fotográfia filozófiája című könyvében kétfajta fotóst különböztet meg. Egyik a funkcionárius, aki a képkészítő és -terjesztő apparátusokkal játszik, vagyis kiszolgálja a posztindusztriális társadalom képéhségét. A másik az experimentális fotós, aki viszont az apparátusok ellen játszik. Az első szakmányban gyártja a semmitmondó, egymást ismételgető, sablonos képeket, a másik viszont arra törekszik, hogy informatív képeket hozzon létre. Mi köze van mindennek a szabadsághoz, az emberi civilizációhoz és a mostani kultúránkhoz? Tillmann József segítségével ezt próbálja kideríteni Szilágyi Sándor.

A beszélgetéshez felhasznált idézeteket Bozó Andrea színművész tolmácsolja a közönségnek.