KULTer.hu - Az ember tragédiája (ősbemutató)
61183
event-template-default,single,single-event,postid-61183,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Az ember tragédiája (ősbemutató)

2015. máj. 18. - 20:00

1095 Budapest


Bakelit Multi Art Center, Soroksári út 164.


Az ember tragédiája

Madách Imre máig nagy hatású művét, Az ember tragédiáját sajátos értelmezésben állítja színpadra a Képzetlenek nevű társulat. Az előadás nem a történeti színekre összpontosít, azokat csak felhasználja,  alapul veszi, hogy közelebbről vizsgálódhasson az élet alapvető kérdéseit feszegető témákban: milyen  világban élünk? Van-e és ha van, kicsoda Isten? Ki az Ördög, más néven a Rossz, és honnan jön?  Kik vagyunk mi magunk? Miért van minden így, ahogy van? Mi ez az egész?

„Akkor jó egy előadás, ha arról szól, mi kik vagyunk, ha a néző látja színész mögött az embert. Ennél  többet nem lehet adni” – mondja Szilágyi Gábor, a darab rendezője. Az ember tragédiáját színpadra  állítani nagyon nagy feladat – teszi hozzá. Ezért is szánt több, mint fél évet a darab megrendezésére,  hogy a mű által felvetett kérdésekre mély tartalmú válaszokat találjon, és mindezt a kellő formában adhassa át nézői számára.

A próbafolyamatok során a színészi jelenlét is a rendezés középpontjába került. Míg egyes színészek úgy látják, hogy akkor adnak magukból igazán sokat, ha önmagukként vannak jelen a szerepben, addig mások azt tartják a színjátszás esszenciájának, hogy mások bőrébe bújva élhetnek át számukra akár idegen helyzeteket is, melyek egyfajta kielégüléssel szolgálnak. Ez a kettősség az előadás során egymásra talál, ezzel is személyesebbé téve a tartalmat.

A társulatról:
A társulat neve – Képzetlenek – rokonszenves, őszinte beismerés, bár a csoport egy tavaly végzett színészosztályból áll össze. A kilenc fős társulat ebben a felállásban először lesz látható Az ember tragédiája színpadra állítása során. Korábbi darabjaik (A Szürke ló és a többiek, Hamlet, Woyzeck) mind azt mutatják, hogy a társulat szívesen nyúl komoly darabokhoz, most sincs ez másként.

Szereposztás:
Az Úr: Keindl Péter
Lucifer: Kálmánczhelyi Gábor
Ádám: Bódis Dániel
Éva: Lakatos Dóri
A Föld Szelleme: Gönczy Barbara
Angyalok: Barta Barbara, Kámvás Bálint

Rendezte: Szilágyi Gábor