KULTer.hu - Az informatika gyermekei – Kiállítás a számítógépes játék kultuszáról
31526
event-template-default,single,single-event,postid-31526,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Az informatika gyermekei – Kiállítás a számítógépes játék kultuszáról

2011. Sze. 28. - 09:00

Szolnok


Damjanich János Múzeum, Kossuth tér 4.


Az informatika gyermekeiA számítógépes játék kultuszaA tárlat megidézi a videojátékok sajátos atmoszféráját, s hatásukat a mai vizuális kultúrára, mellyel a fiatal iparművészek szemléletére is hatott. Vázlatos módon ismerteti a számítógépes játékok történetét, illetve a játékok hőskorának világhírű képviselőit, és válogatást ad a számítógépes játékok ihlette divatcikkekből.

A számítógépes játék történetéből kiemelkedő személyi számítógépek, konzolok, perifériák és kazetták is láthatóak. Ritkán hozzáférhető érdekesség például a Kovács Mihály piarista szerzetes és gimnazista diákja, Woynarovich Ferenc által tervezett Mikromat építőkészlet. E tárgy már a 60-as évek végén elhozta a kibernetikai játék élményét az otthonokba.

A kiállításon láthatjuk a világ egyik első otthoni számítógépét, a Commodore PET-et. Olyan különleges videojátékokat is megtekinthetünk, mint a Vectrex, mely egy vektorgrafikus kijelzővel egybeépítve jelent meg, s olyan hatást tett, mintha egy miniatűr játékautomata lenne. A látogatók az 1985-ös év világsikerét, a legendás Nintendo NES-t és annak mai leszármazottját, a WII-t ki is próbálhatják.

  • 2011. 8. 30.2011. 10. 31.