KULTer.hu - Barokk Kastélynapok
78657
event-template-default,single,single-event,postid-78657,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Barokk Kastélynapok

2016. aug. 6. - 10:00

Gödöllő


Gödöllői Királyi Kastély, Grassalkovich-kastély


barokk2

Az idén 20 éve nyitott Gödöllői Királyi Kastély – folytatva ünnepségsorozatát – újabb programjára készül augusztus első hétvégéjén (augusztus 6-7-én). Mária Terézia 265 évvel ezelőtti látogatását idézi a gyermekek és felnőttek változatos szórakozását ígérő, Barokk Kastélynapok nevet viselő 2 napos fesztivál. A történelmi találkozón a kastélyt építő Grassalkovich I. Antal rendkívüli ünnepséggel fogadta a Magyarországon először vendégeskedő királynőt.

A fényes időszakot megidézve a kastély ura, Grassalkovich Antal és családja köszönti a szombat reggel 10.00-kor érkező uralkodónőt, fogadását nemesi testőrsége kísérik, majd vásári mulatság és számos ingyenes program szórakoztatja a kastélyba látogató vendégeket.

A családokat kertművészeti bemutató és fűszernövény kóstolás várja a Pálmaház-Herbáriumban, majd „Viadal, avagy a kakas, a császár, meg a gyémánt félkrajcár” címmel a Ládafia Műhely bábcirkuszán mulathat a közönség.

„Könnyűtisztek áldozata” címmel délután 3-tól élőszereplős sakkjáték helyszíne lesz a kastély díszudvara. Mária Terézia és Grassalkovich Antal gróf játszmája jelmezes figurákkal, eredeti XVIII. századi sakkfordulatok alapján különleges zenei és látványelemekkel kiegészülve felejthetetlen élménynek ígérkezik. Délután 5 órától Fazekas Mihály híres Lúdas Matyija elevenedik meg a Budapesti Utcaszínház társulatának előadásában.

barokk1

A nap folyamán több alkalommal kosztümös életképeken keresztül pillanthatunk be a barokk korba.

A vasárnap délelőtti program látványos őrségváltással veszi kezdetét, adot ismét birtokba veszik a sakkfigurák, hogy aki esetleg szombaton elszalasztotta volna, részese lehessen az egyedülálló produkciónak.

Mindkét napon barokk kori erőpróbák várják a kisebbeket és nagyobbakat, ahol az Udvari Bolond ravasz szerkezetei alkalmassá teszik a bátor vállalkozó kedvű játszani nem resteket arra, hogy ismét gyermekké válhassanak

Különleges, fesztiválzáró díszelőadás veszi kezdetét vasárnap 19.30-kor Barokk Világ címmel, fellép a Musica Profana régizene együttes valamint a Company Canario Historikus Táncegyüttes. A kastély nyitásának 20. évfordulója alkalmából az előadás mindenki számára ingyenes (regisztracio@kiralyikastely.hu címen elő-regisztráció szükséges), de a szervezők felhívják a figyelmet, hogy a maximális vendéglétszám 500 fő.

A programokon néhány kivételével ingyenesen vehetnek részt az érdeklődők.