KULTer.hu - Beauty & the Beast-kiállítás
89078
event-template-default,single,single-event,postid-89078,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Beauty & the Beast-kiállítás

2017. máj. 3. - 12:00

1054 Budapest


NextArt Galéria, Aulich u. 4-6.


Nyári István Beauty & the Beast című kiállítása május 3-tól június 3-ig látogatható a budapesti NextArt Galériában, a nyári nyitva tartási időben (K-P: 12-16; SZ: 10-14 óra) vagy ettől eltérő időpontokban bejelentkezés alapján.

Nyári István munkássága egy igencsak egyedülálló látványvilág nyomát hagyta az utóbbi évtizedek során a nemzetközi képzőművészet palettáján. A Budapesten és Londonban élő Munkácsy-díjas művész egyéni kiállítása a NextArt Galériában legújabb alkotásait is bemutatja elsőként itthon, mindamellett, hogy festményein kívül más médiumban alkotott munkáira is hangsúlyt helyez. Nyári pop-szürrealizmusként azonosított stílusa egyszerre ötvözi a hiperrealizmus részletgazdagságát, a groteszk, néhol már bizarr kompozíciók játékosságával. A képein megjelenő futurisztikus alakok, műanyag retró játékok, és kavalkádos helyszínek mind az álomszerű vízió szerves részei, melyek görbe tükröt mutatnak az ember gyarlóságának és a fogyasztói társadalom mohóságának képére.

Nyári felnyíló fantáziavilága kíméletlen hatással van a befogadóra, aki önmagát, mint egy hallucinációban találva, elemi kíváncsiságától hajtva pásztázza a műalkotásokat. Beauty and the Beast című kiállítása ezt a varázslatos világot jeleníti meg, amelyben a lehetetlen is megtörténik, a normalitás pedig teljesen kifordul önmagából. A kiállításon szereplő munkák dualitásában jelen van az idealizáló gyermeki naivitás, a nyers realitás sötét szélsőségeivel. A festményein azonban szembetűnik egy nagyon komoly melankolikus érzet is, amely a humor és az irónia mellett határozottan fellelhető a festékrétegek között.

Minden megjelenített karakternek megvan a saját története ebben a végtelen dimenzióban, ahol a Szépség és a Szörnyeteg egy megélt pszichében egyesül és rivalizál. Nem könnyű elsőre átlátni a túlzsúfolt, ingergazdag kompozíciókon, ám, ha sikerül rálelnünk arra a nagyon őszinte és emberi szembesülésre amely az elmúlást, az értelmet és a lélek mélységeit veszi számba, akkor találunk igazán önmagunkra Nyári István alkotásaiban. Hiszen ezek a fogalmak mindenkihez szólnak, az már csak a befogadó önkritikáján múlik, hogy mennyire képes szembe nézni velük. Nyári művészetében ugyanolyan hangsúlyos a szándék, mint a reakció. A néző élménye határozza meg igazán a műalkotások eszményi súlyát. Hiszen a művész nem tesz mást, mint egy nagyon finoman megszerkesztett, hivatkozásokkal teli feladványt ad a kezünkbe, amiről eldönthetjük, hogy csupán elszórakozunk és megbotránkozunk rajta, vagy esetleg be is szállunk a játékba és megpróbáljuk megfejteni.