KULTer.hu - Bergman 100 – Évfordulós vetítések az Urániában
100801
event-template-default,single,single-event,postid-100801,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Bergman 100 – Évfordulós vetítések az Urániában

2018. Júl. 14. - 18:00

1088 Budapest


Uránia Nemzeti Filmszínház, Rákóczi út 21.


 

Július 14-én lesz Ingmar Bergman születésének 100. évfordulója. A filmtörténet egyik legnagyobb hatású rendezőjét ünnepli ezen a napon az egész világ. Az Urániában két filmmel emlékeznek meg az évfordulóról.

A Cannes-i Filmfesztiválon két dokumentumfilmet is bemutattak róla, ezek közül az egyik Jane Magnusson Bergman – A Year in a Life című munkája, amelyet most az Elf Pictures jóvoltából premier előtt láthat a közönség. A film Bergman sorsfordító évére, az 1957-es esztendőre koncentrál. Ekkor művészetében egy olyan intenzív időszak kezdődött, amelyben sorra születtek a filmművészet legnagyobb klasszikusai között számon tartott alkotások, a Hetedik pecsét után A nap vége és a Szűzforrás, majd a trilógiaként számontartott Tükör által homályosan, az Úrvacsora és a Csend. A filmben hozzátartozók, munkatársak, kutatók próbálják megfejteni e mágikus év és Bergman titkát, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó.

Éppen ez előtt a korszak előtt, 1955-ben készült az Egy nyári éj mosolya című film. Ez lesz július 14-i Bergman-éj másik darabja. Mint romantikus vígjáték, elüt a rendező ouvre-jének meghatározó alkotásaitól, ugyanakkor szellemesen bonyodalmas és szerethető mű, amely nem véletlenül hozott nemzetközi hírnevet a rendezőnek. Bergman nagy csodálóját, Woody Allent is megihlette a Szentivánéji szexkomédiában.

A részletes program és a Facebook-esemény itt érhető el.