KULTer.hu - Budapest Bár – “Csak átutazó vagyok itt a földön”
30952
event-template-default,single,single-event,postid-30952,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Budapest Bár – “Csak átutazó vagyok itt a földön”

2011. máj. 15. - 19:00

Győr


Zsinagóga, egyetemi hangversenyterem


Szűcs Krisztián és Németh Juci a Budapest Bár zenekarban

A Budapest Bár és a Karzat Színház közös produkciója.
Színházi premier!
A huszadik század első felében Magyarországon létrejött urbánus kultúra megszületésén, európai színvonalúvá emelésén rengeteg zsidó származású alkotó dolgozott. Különösen igaz ez a nagyvárosi szórakoztatóipar, orfeumok, kabarék világára. A korszak slágereinek zömét zsidó szerzőknek, dalszövegíróknak köszönhetjük. Seress Rezső, Harmath Imre, Mihály István, Kellér Dezső, G. Dénes György slágereit játszották a vendéglői zenekarok, a kávéházi zongoristák, harsogták a rádiók és fütyülték azok a keretlegények is, akik munkaszolgálatra, haláltáborokba kísérték magyar zsidók tízezreit, köztük Seress Rezsőt, Harmath Imrét, Mihály Istvánt, Kellér Dezsőt és G. Dénes Györgyöt.
Könnyed slágerek a szerelemről, melankólikus elmélkedések az élet dolgairól, amik csacsiságnak tűnnek a koncerteken, de egészen új, sokkal fájdalmasabb értelmezést nyernek, ha ismerjük alkotóik későbbi sorsát. A dalok látszólag könnyed és vidám szövegét átlengi a szorongás és a félelem. A szerkesztésnél a Budapest Bár eddig megjelent albumairól zsidó szerzők műveit állítottuk sorba, amiket nem kronológikus, de mégis történelmi sorrendben értelmez újra az előadás.
A Csak Árutazó… zenész-színház, ahol a Budapest Bár zenekara és énekeseik egyben színészek is, magukra vállalva erre az estére azoknak az alkotóknak a sorsát, akiknek saját sikereiket köszönhetik.
A produkcióban Farkas Róbert, Farkas Mihály, Farkas Richárd, Ökrös Károly, Németh Juci, Rutkai Bori, Keleti András és Frenk mellett színpadra lép Sebestyén Bálint, a Győri Balett Harangozó díjas magántáncosa. Az előadás rendezője Pál Kálmán. Színháztörténész szakértő: Gajdó Tamás.