KULTer.hu - Budapest Éjjel fotókiállítás
90953
event-template-default,single,single-event,postid-90953,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Budapest Éjjel fotókiállítás

2017. Júl. 6. - 10:00

1054 Budapest


NextArt Galéria, Aulich u. 4-6.


Fekete Gábor Budapest Éjjel című fotósorozata a svájci-magyar művész egyedi kapcsolatát mutatja be szülővárosával, egy sor könnyed, nosztalgikus, néhol humorral fűszerezett éjszakai felvételen keresztül. A kiállítás július 6-tól 29-ig tekinthető meg a NextArt Galériában, a nyári nyitva tartási időben (K-P: 12-16 óra; SZ: 10-14 óra), vagy ettől eltérő időpontokban bejelentkezés alapján.

A több mint két évet felölelő sorozat 2016-ban a Corvina Kiadó által jelent meg a Budapest, ha leszáll az est című könyv formájában, melyben Fekete életképeit a nemrég elhunyt, ismert író és kritikus, Dés Mihály írása egészít ki. A NextArt Galériában bemutatott képek jó része nem szerepel a könyvben, így a kiállítás egyfajta kiegészítőként szolgál a kiadványnak, melynek keretében az érdeklődők személyesen is megtekinthetik a fotókat, külön-külön szemlélve, fizikai valójukban.

A jelenleg Luzernben élő és dolgozó képzőművész alkotói stílusában azonnal felfedezhető egy játékosság; a közel háromezer elkészült fotó egy kortárs detektív kaland bizonyítékát hordozza magában. Fekete egy nyomkövető szerepébe bújva fedezte fel újra rég elhagyott városát az éjszaka leple alatt, mely során kamerája biztosította a számára fontos pillanatok rögzítését.

A kiállítás során a művész saját és a látogatók szemléjére bocsátja a dokumentációkat, hogy bárki részesévé válhasson ennek a felfedezésnek. Fekete képeinek detektívje lehet az, aki az optikai lencsék segítségével rálel azokra a megbújó részletekre, melyeket szabad szemmel nem lehet észrevenni. Az éjszaka artistáinak elmosott portréi, a város fényzajos, embertelen látképei, valamint a nyugodt magányukban elkapott városi archetípusok mind a metropolita dzsungel alkotóelmei. Hol lágy, színes tónusokkal, hol pedig kemény, monokróm kontrasztba foglalva szemlélteti Budapest naplemente utáni arcát a művész.

Bár a sorozat fotói visszaidézik a Brassai-féle XX. századi urbán dokumentarizmust vagy Weegee spontán elkapott New York-i tetthelyeit, esetleg egy francia nouvelle vague film romantikus jelenetét, mégis inkább saját korukban, vagyis a jelenben nyernek igazán kontextusra. A képek egyszerre árasztják el a várossal kapcsolatos személyes emlékekkel minden Budapesten ismerős személyt. Hiszen ki ne tudná milyen a város bódító illata az éjszakai esőben, ki ne mélázott volna el a kihalt kávézók neonfényes enteriőrjein. A kiállítás olyan örök kalandoroknak szól, mint amilyen Fekete Gábor is.

A kiállítás szakmai támogatója a Keret Bolt.

Térkép betöltése...

KULTprogramok

<< 2018. máj. >>
hkscpsv
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum