KULTer.hu - Cirkusz kiállítás
29954
event-template-default,single,single-event,postid-29954,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Cirkusz kiállítás

2010. okt. 13. - 19:00

1056 Budapest


Jászi Galéria, Irányi u. 12. (Váci utca sarok)


2010. 10. 13.2010. 11. 15.

A kiállítást szerdán 19 órakor Szemadám György nyitja meg. A Festészet Napja Programsorozat keretében a Jászi Galéria kollektív tárlata 20. századi magyar nagymesterek és kortárs képzőművészek cirkusz tematikájú alkotásaiból nyújt válogatást. A megnyitón fellép a Djangodrom.

A kiállító művészek között szerepel: Aba-Novák Vilmos, Balla Margit, Engel Tevan István, Fehér László, Gross Arnold, Hincz Gyula, Kass János, Kondor Béla, Kondor Lajos, Matzon Ákos, Péreli Zsuzsa, Reich Károly, Rékassy Csaba, Szabó Vladimir, Szalay Lajos, Véssey Gábor, Victor Vasarely, Würtz Ádám, Zemplényi Magda.

Légtornászok és artisták, bohócok és mutatványosok, zsonglőrök és illúziót keltő bűvészek, az állatidomárok keze alatt bravúrosan, tetszelegve mozgó állatok: a cirkusz színes, szemkápráztató világának szereplői. Ünnepet teremtenek a hétköznapokban, amint az illúziót, a produkciót a mindennapi valóság részévé avatják, miként teszi ezt a művészet is.
Játékuk nem mindig természetes, noha természetük a játék. Mint a bohóc, az önmaga kicsinységét, nevetségességét vállaló ember, aki maszkja mögé rejtőzik: elfed valamit, hogy valami mást megmutasson. Arcán elriaszthatatlan a mosoly, noha…
Persze a közönség, a szájtátva elámuló-megrémülő mindig csak arra kíváncsi, ami a porondon éppen történik: hogy milyen attrakció veszi kezdetét. S kevéssé arra, hogy ki honnan és hogyan, milyen indíttatásból érkezett oda. Hiszen a cirkusz nem azért van, aki a bohócsapkát viseli, sokkal inkább azért, aki fizeti. Persze mindez csak addig van így, míg az ember hiszi a játék értelmét.