KULTer.hu - Civilek éjszakája 2011
31503
event-template-default,single,single-event,postid-31503,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Civilek éjszakája 2011

2011. Sze. 10. - 10:00

www.civilekejszakaja.hu


Országszerte, több helyszínen


Civilek Éjszakája 2011
2011. szeptember 10-én a Kurfli Közhasznú Kulturális Egyesület másodszor rendezi meg a CIVILEK ÉJSZAKÁJA eseményt az összefogás erejéből, nonprofit módon. Célja, hogy láthatóvá tegye ezeket a szervezeteket, megismertesse munkájukat az emberekkel, akik gyakran nem is tudják, mennyi mindenben kaphatnak tőlük segítséget.
A csatlakozó szervezetek a legkülönbözőbb helyszíneken szerveznek izgalmas programot, mutatva ízelítőt munkájukból. Van, aki saját irodáját nyitja meg ezen az éjszakán, van, akit más helyszín fogadott be. Lehet hallgatózni, belemerülni, megnézni, részt venni, játszani, ugrálni, és legfőképpen tájékozódni, ugyanis ezen az éjszakán az egész város ettől zeng, kigyúlnak a civil pontok fényei.
Mi jut eszébe az embernek arról, hogy civil szervezet? Mondhatom úgy is, hogy társadalmi, esetleg úgy, hogy nonprofit szervezet. Alapítványok, egyesületek, klubok, társaságok… Sokféleképpen hívják őket, és sokféle tevékenységet végeznek. Ott vannak majdnem mindenhol, mégis olykor láthatatlanul, mivel kevesen ismerik a tevékenységi formáikat, céljaikat, eszméiket. Pedig ezeknek a szervezeteknek a felépítése valahol saját társadalmi visszásságaik reflexiójaként képviseli a demokrácia megnyilvánulását. Megmutatja, hogy mi emberek, “civilek” vehetjük kézbe saját környezetünk jobbá tételét, olyan ügyeket, célokat szolgálva, amelyek bár társadalmunk fontos részeit képezik, valahogy mégsem jut rájuk elég idő, figyelem, szándék. Legtöbbünk elhivatottságból, a változtatás, a segítés erős szándékától vezérelve lép erre a nehéz területre. Kevés pénzből, szolidaritásból, tenni akarásból táplálkozva nonprofit, azaz haszonszerzési cél nélkül létezünk és tartunk ki. Egy civil szervezet lehet könnyed és lehet komoly, működhet egészségügyi, szociális, kulturális, környezetvédelmi vagy közösségi területen. Bárkiből lehet civil szervezeti tag, ha úgy akarja, és elég eltökélt ahhoz, hogy megmaradjon kitűzött célja mellett.
A civil szervezetek tevékenysége olyan, mint a levegő: nem is gondolunk rá, ha van, de nagyon rossz, ha nincs.
Közel 100 szervezet számos budapesti és vidéki civil ponton szervez kreatív, ismeretterjesztő, szórakoztató eseményt ezen az estén. A szervezetek közt megtalálható az Amnesty International, a Drog-Stop Budapest Egyesület, a Kézenfogva Alapítvány, a Kutató Diákok Országos Szövetsége, a Születésház Közhasznú Egyesület, a Gödör Klubért Kulturális Egyesület, a Nem Adom Fel Alapítvány, a Szkeptikus Társaság, a Magyar Önkéntesküldő Alapítvány, a Királyutca Designutca Klaszter, Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány, a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület, a Bocs Alapítvány, a Híd- Szebeni Magyarok Egyesülete, stb.
Az esemény programjait a szervezetek saját irodáikon, helyiségeiken kívül olyan befogadó helyszíneken valósítják meg, mint a budapesti Gödör Klub, az Artkatakomba, a Fogasház, a Csendes, vagy a Tűzraktér utóéleteként, a Király Fürdőben éppen aznap megnyitó Vízraktér.
Nincs kifogás. ÖSSZEFOGÁS!