KULTer.hu - Compagnie XY – Le Grand C
48411
event-template-default,single,single-event,postid-48411,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Compagnie XY – Le Grand C

2014. jan. 4. - 20:00

1094 Budapest


Trafó, Liliom u. 41.


Le Grand C

Igazi Amélie típusú franciáskodás. Piros pörgős szoknyás lányokat emelgetnek inges, borostás fiúk. 360 fokos akrobatika, tánc, tangóharmonika és az emberpiramis.

Eszembe jutott egy katalán hagyomány, Castellers néven, melynek során óriási embertornyokat építenek. Rengetegen kellenek hozzá, sok család vagy egy kisváros, akik 5-10 ember-emeletes tornyokba rendeződnek. A mutatvány bármilyen ünnephez kapcsolódhat és óriási közösségformáló szerepe van – mondja kulturális antropológus barátom, Endre –, mivel minden generáció szükséges hozzá: erősebbek és kisebbek, férfiak, nők és gyerekek. Talán erre utal a társulat neve is (XY) – hogy egyenlően számítanak mindenkire.

A 17 vakmerő francia akrobata – akiket felfelé húz a gravitáció – megeleveníti ezt a hangyajellegű mikro-társadalmat. Átlagos emberek válnak igazi óriásokká egy-egy pillanatra, míg meg nem inog az embertorony. Az akrobaták beleolvadnak a tömegbe, felveszik a ritmusát, belemerülnek az áramlásába, összekeverednek a mellettük elhaladókkal és ezzel az érzéssel eltelve építik fel a mutatványaikat. Feltűnő hétköznapiság, virtuóz egyensúlyozás és elképesztő erő, a biztonsági hálójuk pedig a bizalom.

Előadók: Abdeliazide Senhadji, Adrià Cordoncillo Mitjavila, Airelle Caen, Anne De Buck, Antoine Thirion, Aurore Liotard, Birta Benonysdottir, Caroline Le Roy, Chloé Tribollet, Denis Dulon, Guillaume Sendron, Michaël Pallandre, Mikis Minier-Matsakis, Romain Guimard, Thibaut Berthias, Tomàs Cardus, Xavier Ortega-Lavabre.