KULTer.hu - DANTE RITUAL
31161
event-template-default,single,single-event,postid-31161,ajax_updown_fade,page_not_loaded

DANTE RITUAL

2011. Júl. 12. - 21:00

Eger


Templom Galéria, Trinitárius utca 5.


DANTE RITUALAz egri trinitárius templomban a BUMBUM július 12-én, este 9 órakor hatalmas buli keretében nyitja meg Szőke Gábor Miklós önálló kiállítását.
A DANTE RITUAL címet viselő giga-installáció, ami terveink szerint a közeljövőben Angliába és Németországba is ellátogat, különleges élménnyel gazdagítja a látogatókat.
A júliusban nyíló kiállításon a művész fantáziavilága – melynek ihletője saját négyéves dobermannja, Dante – elevenedik meg egy gyönyörű barokk templomtérben. Dante Szőke Gábor Miklós visszatérő múzsája, a Dante kultusz elindítója és teljhatalmú ura.
A nemrég felújított, monumentális épültre impozáns méretei és terei miatt esett a választás, ahol a Birodalom szeánsza különleges miliőben jelenhet meg.
Dante életének és uralkodásának történetei szobrokban, festményekben, installációkban válnak valósággá. Az installáció humoros és egyszerre félelmetes ebben a szakrális térben, ahol a világ kilenc sötét ura és az uralkodó különös megvilágításba kerül. A megidézett világ nem demokrácia. Hűvös, rideg autokrácia, ahol az emperátornál van az ítélkezés joga. A hatalmas tér lehetőségeit a művész ki is használja, újabb és újabb figurákkal bővítve az óriási installációt.
Dante a XXI. század mitikus figurája. Történetei azonban időtlenek, mint a szenvedés, a zsarnokság, az erőszak, a részvét vagy az együttérzés.
Az estét az Európa-szerte ismert Zagar zenekar frontembere, Zságer Balázs erre az alkalomra készített Live Act-je nyitja meg, melynek része egy különleges zenei párbaj a birodalom udvari zenészével. A Dante Birodalom egyenruháit pedig Sármán Nóra divattervező készíti.

  • A kiállítás megtekinthető július 18-ig.