KULTer.hu - Debreceni Irodalmi Napaok (1. nap)
64217
event-template-default,single,single-event,postid-64217,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Debreceni Irodalmi Napaok (1. nap)

2015. okt. 19. - 19:00

Debrecen


Debreceni Irodalmi Napok, Változó helyszíneken


ars

Milyen módon alakította nyilvános arculatát Petőfi és Arany, Baudelaire és Kafka, Ady és József Attila? Boldogulhat-e egy kortárs író/költő imázsépítés nélkül? Hogyan befolyásolja olvasói érzéseinket az írók szereplése a nyilvánosságban? Ilyen kérdésekre keres válaszokat a megújult Debreceni Irodalmi Napok – Ars poeticák és imázsok.

A nagy múltú, gazdag hagyományokkal rendelkező, fontos közművelődési funkciót betöltő Debreceni Irodalmi Napok szervezői az idén a bevált formák megőrzése mellett a rendezvény koncepciójának és dinamikájának megújítására törekednek. A téma az irodalmi alkotók önértelmezésének és imázsteremtésének vizsgálata – a klasszikusoktól kiindulva a kortárs szerzőkig.

Ez a kérdésirány a szűkebb szakmai berkeken túl is érdeklődésre tarthat számot, amennyiben az írók/költők arcélének és a közönséggel való kapcsolatának tudatos formálását és önkéntelen alakítását állítjuk a középpontba. Milyen a vonzó arcél? Milyen a hatékony public image? Van-e feszültség az önértés és az írásművészeti praxis, az arculat és a közönségre tett hatás között? Milyen módon alakította nyilvános arculatát Petőfi és Arany, Baudelaire és Kafka, Ady és József Attila? Milyen arcélt igyekszik formálni Szécsi Noémi vagy Grecsó Krisztián? Boldogulhat-e egy kortárs író/költő imázsépítés nélkül?

A tanácskozás közönségbarát megszervezésére törekszünk: két prezentációval kísért főreferátummal indul a szakmai program, majd az előadások és a további kérdések megtárgyalása céljából panelbeszélgetés következik, amelyen írók és irodalomtörténészek, valamint kommunikációs szakemberek is részt vesznek.

Várják az irodalom barátait: a középiskolai tanárokat és diákokat, a könyvtárosokat, a könyvkiadókat és könyvterjesztőket, az egyetemi hallgatókat és oktatókat, azokat az olvasókat, akiket érdekelnek az irodalom műhelytitkai!

2015. október 19. (hétfő)
♦ 19.00 Kölcsey Központ, Nagyterem
Szabó Balázs Bandája: Csöndkabát 2.0
rendhagyó akusztikus koncert

Versmegzenésítés és Szabó Balázs – összetartozó fogalmak. A Csöndkabát pedig szépen lassan külön koncertműfajjá alakul. Szabó Balázs életének meghatározó verse Radnóti Miklós Bájoló című műve, amelynek dallá varázsolt változata végigkísérte pályáját: a huszonévesen megírt dalt játszotta mindenhol, mindenféle zenekarokkal. A rádiók segítségével ez a dal hozta el számára az országos népszerűséget, és Balázs „cserébe” fiatalok ezreivel ismertette meg ezt a verset, amely így az őt megillető helyre került: “ifjú szívekbe” (hogy egy másik költőóriást idézzünk).

Szabó Balázs Radnóti-versek közti bolyongása nyomán egész estés előadás született, verssorok ültek dallamokra és álltak össze dalcsokorrá, amelyet most átnyújt hű közönségének.

Belépő: 1 900 Ft, 2 400 Ft

2015. október 20. (kedd)
♦ 12.30 Debreceni Egyetem, Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Könyvtára III. emelet 303-as szoba
Az életrajzon túl – beszélgetés Grecsó Krisztiánnal
Grecsó Krisztiánt Balajthy Ágnes kritikus kérdezi

♦ 13.00 Debreceni Irodalom Háza (Péterfia u. 28.)
Nyáry Krisztián tárlatvezetése a Debreceni Irodalom Házában

♦ 16.00 Kölcsey Központ, Bényi Árpád-terem
„Ars poeticák és imázsok”
16.00 Főreferátumok
Molnár Gábor Tamás: Ars poeticák itthon és külföldön
Keszeg Anna: Public image az irodalomban
17.15 Panelbeszélgetések
résztvevők: Grecsó Krisztián, Nyáry Krisztián, Péczely Dóra, Molnár Gábor Tamás, Keszeg Anna

♦ 20.30 Bakelit kávézó (Kossuth u. 21.)
Alföld-díjasok estje
az idei Alföld-díjasok: Bereményi Géza, Géczi János, Kappanyos András

A díjakat átadja Aczél Géza, az Alföld folyóirat főszerkesztője, a díjazottakkal Angyalosi Gergely beszélget, közreműködnek a Csokonai Nemzeti Színház művészei, Krajcsi Nikolett, Csikos Sándor Jászai Mari-díjas és Mészáros Tibor Kaszás Attila-díjas színművész

2015. október 21. (szerda)
♦ 9.00-12.00
Rendhagyó irodalomórák a város középiskoláiban

♦ 9.00 Tóth Árpád Gimnázium (Szombathi István u. 12.)
Mire jó és mire nem jó az irodalom?
A kortárs magyar literatúra
Géczi János rendhagyó irodalomórája egykori iskolájában

♦ 11.45 A DRK Dóczy Gimnáziuma (Kossuth u. 35.)
Írókölcsönző – Térey János
A kortárs irodalom bemutatása a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) szervezésében
moderál Szekeres Niki

♦ 17.00 Méliusz Benedek Elek Könyvtára (Piac u. 68.)
A Debreceni Kollégium szerepe a költői kultuszok kialakulásában
Keczán Mariann muzeológus előadása

♦ 19.00 Kölcsey Központ, Bálterem
Platón: Szókratész védőbeszéde
Haumann Péter önálló estje

Platón örök érvényű műve a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes művész emblematikus tolmácsolásában a budapesti Katona József Színházból
Haumann Péter e szinte művészi védjeggyé vált előadása – melyben a jeles antik filozófus, Szókratész pere elevenedik meg – érzékletesen mutatja meg, hogyan válhatnak bizonyos mondatok gyúanyaggá, mitől minősülnek veszélyesnek, miközben minduntalan azzal a kérdéssel szembesít, hogy a történelem máig modellnek tartott demokráciájában miért ítélték halálra a világ egyik legtisztábban és legeszesebben gondolkodó emberét.

Belépő: 1 900 Ft, 2 400 Ft

♦ 20.30 Debreceni Irodalom Háza (Péterfia u. 28.)
Könyv és lélek
A Debreceni Irodalom Háza Könyv és lélek sorozatának első vendége Térey János, akivel a Könyvek termében Lapis József beszélget.