KULTer.hu - Deltai haggada – Könyvbemutató és kiállítás – Surányi Z. András, Szabó Péter, Szűcs Teri
31035
event-template-default,single,single-event,postid-31035,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Deltai haggada – Könyvbemutató és kiállítás – Surányi Z. András, Szabó Péter, Szűcs Teri

2011. jún. 2. - 20:00

1053 Budapest


Labor, Képíró utca 6.


Deltai haggada

A 82. Ünnepi Könyvhét alkalmából a kolozsvári Koinónia Kiadó gondozásában megjelenő Deltai haggada című könyvet Forgács Péter és Visky András mutatja be csütörtökön 20 órakor.
A családi emlékezet gyakran többgenerációs traumákat hordoz – a történelem olyan nyomait, amelyek megszakítják a közös visszaemlékezés folytonosságát. Nehezen elmondható történeteket nyel el a hallgatás; de a trauma, az üldöztetés a mese, a családi mítosz, az adoma ruháját is magára öltheti, hogy könnyebb legyen továbbadni, átörökíteni. Csend, félmondatok, legendák, egy-egy tárgy és kép: ezt kapja kézhez az emlékező.
A vidék, amelyre most visszagondolni igyekszünk – a Bărăgan, a romániai büntetőkolóniák színhelye – valóságos kulturális és társadalmi patchwork volt, ahol találkozni és együtt élni kényszerültek az etnikai, politikai, gazdasági okokból üldözött csoportok. Történelmi ellenségek váltak a viskó-falvakban utcaszomszéddá.
A Deltai haggada egyedülálló vállalkozás: Gulág-elbeszélés, fikció, tényirodalom, képeskönyv, művészkönyv. Szabó Péter rajzai a felnőtt vs. gyermek, a valóság vs. fikció, fénykép vs. rajz kategóriákat „átütik”, megszüntetik. A formát érdekessé teszi, hogy a Szűcs Teri által „megkomponált” szöveg-faktúrák áttűnnek egymásba, többhangúságuk egészen izgalmas módon a dramatikus felé billenti a szöveget.

  • 2011. 6. 2.2011. 6. 5.