KULTer.hu - Diótörő
36263
event-template-default,single,single-event,postid-36263,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Diótörő

2012. dec. 24. - 11:00

1123 Budapest


MOM Kulturális Központ – Színházterem, Csörsz utca 18.A közel kétszáz évvel ezelőtt megalakult Kijevi Állami Színház kiváló táncművészei évről évre különleges és látványos produkcióval örvendeztetik meg a közönséget.

A Kiev City Balett számos elismerést tudhat magáénak. A táncművészek szakmai tudását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Oroszország és Ukrajna legjobb mestereinek tanítványai alkotják a csapatot. A tánctársulat szólistái világszerte a leghíresebb balettversenyeken bizonyítják rátermettségüket, amelyeken már számos díjjal jutalmazták tudásukat.

A Kiev City Balett társulatát a híres ukrán táncművész, Tatjana Borovik igazgatja. A nemzetközi palettán is óriási sikert aratott együttes Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Svájc, az Egyesült Királyság, Szlovénia, Románia, Japán, Kanada leghíresebb színpadai után idén Magyarországon teszi tiszteletét. A 40 főből álló társulat 13 alkalommal lép fel hazánkban a karácsonyi ünnepek idején Győr, Székesfehérvár, Budapest, Kecskemét, Szeged, Szombathely és Veszprém színházaiban.

A Kiev City Balett a magyarországi turnén a legnépszerűbb koreográfiájukat, a Diótörőt mutatja be a közönségnek. A hagyományőrző, klasszikus balett keretében a táncművészek a Diótörő mesevilágába kalauzolják el a közönséget.

A Diótörő Csajkovszkij utolsó balettje, melynek története E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című meséjén alapszik. A mű ősbemutatójára 1892. decemberében került sor a szentpétervári Marinszkij színházban, azóta az egész világon nem múlik el karácsony a Diótörő nélkül. A kicsiket és nagyokat egyaránt elbűvölő, szebbnél szebb jelmezeket, díszleteket felvonultató mese-balett karácsony éjjelén játszódik, és egy kislány álmában megjelenő Diótörő hercegről szól. A varázslatos történetben a szerelem és a barátság segítségével a hős minden akadályt legyőz…

A Kiev City Balett előadásában összefonódik a tánc, a látvány, a jelmezek, a díszlet, a fény, a hang – így minden korosztálynak felejthetetlen élményt ígér.