KULTer.hu - Egy csipetnyi Európa – A Taste of Europe
30340
event-template-default,single,single-event,postid-30340,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Egy csipetnyi Európa – A Taste of Europe

2011. jan. 26. - 15:00

1146 Budapest


Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyadvár


A taste of Europe

Ismerje meg Európa ízeit egy időben az Észt Nemzeti Múzeum és a portugál Portimão-i Múzeum látogatóival! A kiállítás alkalmával nemcsak 9 európai ország legjellemzőbb élelmiszerét ismerhetjük meg közelebbről, hanem a nemzetek közötti különbségeket is. Miért fontos Csehország számára a sör? Miért a halat mutatja be nemzetük legfontosabb élelmiszereként Skócia? És miért választottuk mi magyarok a gabonát?

Az elképzelés lényege egy olyan kiállítás létrehozása volt, amely az európai élelmiszertermelésről és -fogyasztásról szól. A 9 uniós ország múzeumai ezen tárlat segítségével szeretnék az embereket az étkezési módokról szóló eszmecserére buzdítani. Tájékoztatást adunk a nemzetek közötti különbségekről és hasonlóságokról, az idők során változó trendekről és arról, hogy milyen kihatással vannak fogyasztási szokásaink a környezetre és az éghajlatra.

Az országok valamennyien egy-egy különböző terméket választottak bemutatásra, de mindegyik mögött hasonló volt a motiváció. Hagyomány, szimbolizmus, büszkeség, tudás és export – főként ezek szolgáltak minden egyes választás alapjaként. Az elmúlt három év leforgása alatt a résztvevő múzeumok munkatársai Svédországban, Szlovéniában és Skóciában találkoztak azzal a céllal, hogy eszmecserét folytassanak a tárlattal kapcsolatos ötleteikről és terveikről. Az eredmények egyetlen kiállításba tömörültek, melynek koordinálását és kilenc példányban történő elkészítését a svéd Munkamúzeum végezte.

A tárlat mind a 9 országban egy időben kerül bemutatásra 2011. január 26. és augusztus 31. között. Ennek kiegészítéseképpen az egyes múzeumok részletesebben is bemutatják a saját országuk számára választott élelmiszercikket.

A kiállítás az Európai Unió Kulturális Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

A projektben résztvevő múzeumok és választott termékeik:

  • Észt Nemzeti Múzeum, Észtország: burgonya
  • Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Magyarország: gabona
  • Munkamúzeum, Svédország: tej
  • Munkások Múzeuma, Dánia: sertéshús
  • Országos Mezőgazdasági Múzeum, Cseh Köztársaság: sör
  • Portimão-i Múzeum, Portugália: olívaolaj
  • Skót Halászati Múzeum, Skócia: hal
  • Szlovén Műszaki Múzeum, Szlovénia: méz
  • Werstas-i Finn Munkamúzeum, Finnország: kenyér