KULTer.hu - Egyszerű többség – kiállításmegnyitó
30516
event-template-default,single,single-event,postid-30516,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Egyszerű többség – kiállításmegnyitó

2011. Már. 25. - 19:00

1146 Budapest


Műcsarnok, Dózsa György u. 37.


Egyszerű többségA kiállítás olyan fiatalokból álló művészcsoportoknak teremt bemutatkozási lehetőséget, akik számára az alkotási folyamat közösségi gondolkodással párosul. A résztvevők között több olyan műhely is található, ahol különböző művészeti ágak – építészet, képzőművészet, médiaművészet, design vagy irodalom – képviselői dolgoznak együtt. A meghívott résztvevők között hang- és térinstallációkat készítő alkotók, különböző szakmákkal és művészeti ágakkal együttműködést kereső építészek, színházzal foglalkozó képzőművészcsoport, művészeti kiadványok, fanzinok gyűjtésével és kiadásával foglalkozó csoportok állítanak ki, s hoznak létre – részben egymással kölcsönhatásban is – műveket. Ezek a csoportok a közös gondolkodásnak köszönhetően több nézőpontból vizsgálnak egy adott művészeti problémát, miközben gyakran valamiféle utópiát állítanak maguk elé, melyhez a közös munka igazodik. A kiállítás egyfelől ezekre a közösségi munkafolyamatokra, másfelől az alkotó közösségeket mozgató utópiákra kérdez rá.

A felkért alkotópárosok és művészcsoportok kifejezetten erre a kiállításra készülő műveikben a helyszínre is reflektálnak. A Műcsarnok mint a kortárs magyar művészet egyik kiemelt kiállítóhelye, monumentális terével és a modern művészet kialakulásáig visszanyúló történetével szimbolikus helyszín, s a tágabb értelemben vett művészeti közösség életének fórumaként működik. A résztvevő csoportok által szervezett programokon, beszélgetéseken, akciókon keresztül ez a kiállítás megkísérli élő diskurzusok és történések helyszínévé tenni az épületet, és rámutatni a kortárs magyar művészeti és társadalmi közeg bizonyos problémáira.

A Műcsarnok terei ez alkalommal kettős funkciót látnak majd el: a kiállítótér hagyományos funkciója, azaz a művek bemutatása mellett közösségi térként is működik, amelyben nemcsak a kiállított tárgyak, de maguk az alkotók is jelen vannak. Az egymáshoz lazán kapcsolódó, különféle műfajokat érintő, heti rendszerességgel megrendezett események a csoportok közreműködésével zajlanak majd. Az egyhónapos fesztiválszerű rendezvény alatt tematikus beszélgetéseket, vitákat szervezünk, de ebben az élénk és dinamikusan alakuló kiállítási közegben színházi előadások, koncertek, filmvetítés, performanszok és bulik is helyet kapnak.

Az Egyszerű többség kiállítás kísérlet egy olyan szituáció megteremtésére, melyben lehetőség adódik mind a látogatók, mind a kiállító művészek számára a megszokott kiállítási keretek szabad értelmezésére.

További részletek a kiállítás blogján olvashatók.

  • 2011. március 26. – 2011. április 24.