KULTer.hu - extrodæsia könyvbemutató
111598
event-template-default,single,single-event,postid-111598,ajax_updown_fade,page_not_loaded

extrodæsia könyvbemutató

2019. jún. 16. - 17:00

Budapest


Pagony, Kemenes utca 10.


Az xtro realm csoport (Horváth Gideon, Süveges Rita és Zilahi Anna) extrodæsia – Enciklopédia egy emberközpontúságot meghaladó világhoz című intermediális kötetének bemutatója.

Az xtro realm 2017 óta szervez a tudásmegosztás és a transzdiszciplinaritás jegyében olyan programokat (olvasókörök, kiállítások, terepgyakorlatok), amelyek a kortárs gondolkodás antropocentrizmusát kritizáló újrealista és ökológiai elméletekre alapozva engednek hozzáférést a jelenünket meghatározó klímaváltozáshoz és az antropocénhez.

Az extrodæsia egy magyar-angol nyelvű enciklopédikus vállalkozás, amely a Typotex Kiadó gondozásában jelenik meg. A kötet az xtro realm által tematizált újrealista és ökológiai elméletek központi fogalmainak gyűjteménye, amellyel fiatal szépírók szócikk formátumú prózaversei és a kötet vizuális térképeként is szolgáló elképzelt táj topográfiája lép intermediális párbeszédbe. Az elméleti, lírai és vizuális alkotórészek összekapcsolódásával létrejövő organikus anyag a mélyebb megértést és az antropocén kondícióba való érzéki betekintést szolgálja.

A kötetbemutatón a Pagony kert területén több elszórt installáció felfedezése során lesz alkalom megismerkedni a kötet anyagával. Az xtro realm csapat beszélgetését a szépírók felolvasása követi. A kötet az eseményen egyszeri alkalommal csökkentett áron, 2500 forintért lesz megvásárolható.

A kötetet szerkesztette:
Horváth Gideon
Süveges Rita
Zilahi Anna

A kötet felelős szerkesztője:
Déri Ákos
Szakmai lektor: Losoncz Márk

Elméleti szerzők:
Bereznai Réka Patrícia
Bordás Máté
Keresztes Balázs
Kiss Lóránt
Losoncz Márk
xtro realm

Szépírók:
Deres Kornélia
Kele Fodor Ákos
Nemes Z. Márió
Tóth Kinga
Sirokai Mátyás
Zilahi Anna

Vizuális koncepció:
Horváth Gideon
Süveges Rita

Grafika:
Süveges Rita

Fordítók:
Good Owen
Szabó John