KULTer.hu - Fény-Tér-Kép – Márton László Attila kiállítása
30101
event-template-default,single,single-event,postid-30101,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Fény-Tér-Kép – Márton László Attila kiállítása

2010. nov. 30. - 10:00

1091 Budapest


Iparművészeti Múzeum, Üllői út 33-37.


Fény-Tér-Kép2010. november 25-én az Iparművészeti Múzeumban kerülnek bemutatásra Márton László Attila lámpái, melyek a hagyományos rogyasztásos üvegformálást keresztezik a LED fényforrások előnyeivel, amiből egy exkluzív és dekoratív fény-tér-kép jön létre.

Másfél éves alkotómunka eredménye mutatkozik be a Nemzeti Kulturális Alap Megvalósult művek 2010 című kiállításon, ahol több más alkotó mellett olyan „képek” is kiállításra kerülnek, melyek átértelmezik a lámpa fogalmát. Az elsődleges cél nem a lámpa dizájnja volt, hanem a fény útjába kerülő üveg által a falra vetett fény-árnyék hatások változatos és dekoratív megjelenítése.

A lámpatest magjában oldalanként 5-5 db LED található, ami lényegesen több fénypontot jelent, mint egy hagyományos lámpában. Az így kialakuló fénysávok az útjukba állított takaró- és transzparens felületeknél megsokszorozzák, illetve átfedik az árnyékokat és a megvilágított felületeket, ily módon egy árnyalatokban és finom színekben gazdag kép jön létre. A pontos rendben sorakozó fénypontok a kemence hőjében megolvasztott üveg változatos, sokszor véletlenszerű torzulásain keresztül feloldódnak, így minden egyes lámpaképet egyedivé és emberivé varázsolnak.

A kiállítás 2011. január 9-ig tekinthető meg az Iparművészeti Múzeum földszinti aulája melletti terekben.