KULTer.hu - Fiatal Kortárs Állásfoglalások
30979
event-template-default,single,single-event,postid-30979,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Fiatal Kortárs Állásfoglalások

2011. máj. 29. - 11:00

Pécs


Bóbita Bábszínház régi épülete, Mária u. 18.


Szabó Péter - Mai mesék

A Pécs városának támogatásával létrejött csoportos tárlat ismételt célja, hogy több mint negyven fiatal magyar képzőművész munkáján keresztül mutassa be a hazai képzőművészet dinamikájának egy szeletét és a benne található szubverzív, építő és romboló pozíciókat.
A kiállítók különböző formavilággal dolgoznak, de közös bennük, hogy a magyar társadalmat foglalkoztató kérdésekre és problémákra kritikusan reflektálnak, legyen az a természetben, a munkában, az emberi kapcsolatokban, vagy általánosságban az életben tapasztalható negatívumok kiemelése, a világ túlmediatizáltsága, illetve a kizáró normákkal szembeni elégedetlenség. A kortárs művészet teljességgel szabad nyelvezetén, autonóm helyzetből szólnak a látogatókhoz ezek az alkotások és ahogy a pályázóknak is állást kellett foglalniuk, úgy reméljük, hogy a befogadókat is véleménynyilvánítás megfogalmazására készteti majd a bábszínház összes zugában egy hónapig látható tárlat. Magyarországon ezzel a rendezvénnyel is küzdünk azért, hogy kitüntetett helye legyen a kultúrának és a kultúráknak, hiszen utóbbiak jelenléte és aktivitása a társadalom dinamizmusának, szociális és gazdasági fejlődésének mutatója és bátran mondhatjuk, hogy a világgal való lépéstartás szükséges velejárója.
A kiállítást egy internetes pályázat előzte meg, mely publikusságával virtuális szalonként is értelmezhető. A tárlat bezárásakor egy független szakmai zsűri nyolc alkotást választ ki, melyek az év októberében a Párizs melletti Montrouge-ból induló Jeune Création Européenne elnevezésű, fiatal európai művészeket bemutató, utazó biennálén képviselik Magyarországot. Ez a biennálé 2012 szeptemberében érkezik el Pécsre.

  • 2011. 5. 21.2011. 6. 19.