KULTer.hu - Görözdi Judit: A történelem a kortárs magyar regényekben
124703
event-template-default,single,single-event,postid-124703,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Görözdi Judit: A történelem a kortárs magyar regényekben

2020. Sze. 21. - 17:00

Budapest


Írók Boltja, Andrássy út 45.


Görözdi Judit: Dejiny v súčasných mad’arských románoch (A történelem a kortárs magyar regényekben) című könyvének bemutatója.

„Görözdi Judit irodalomtörténész, hungarológus a Szlovák Tudományos Akadémia Világirodalmi Intézetének igazgatója. A kortárs magyar prózairodalommal, valamint a kulturális közvetítés, ezen belül elsősorban a műfordítás problémáival foglalkozik. Mészöly Miklós elhallgatásalakzatairól szóló magyar, illetve szlovák nyelvű kötete után frissen megjelent munkájában a kortárs magyar posztmodern prózának azt az ágát vizsgálja, amely a történelem elbeszélhetőségének kérdéseit állítja a középpontba Dejiny v súčasných mad’arských románoch (A történelem a kortárs magyar regényekben) című kötetében.

Miként érzékeljük és hogyan írjuk le a történelmet? Hogyan befolyásolják irodalmi, történetírói, vagy éppen orális hagyományaink a történelemről alkotott képzeteinket, végső soron történeti gondolkodásunkat? Van- e egységes nemzeti történelem? Miféle ideológiai rétegei vannak történeti képzeteinknek? Mi maradt a nagy elbeszélésbe vetett hit szétfoszlása után? Hogyan jelenik meg a társadalom marginális csoportjainak történeti tapasztalata a történeti elbeszélésekben? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket boncolgat kortárs magyar regényeket, Esterházy Péter, Nádas Péter, Krasznahorkai László, Márton László, Darvasi László, Rakovszky Zsuzsa és mások munkáit elemezve a szerző.”

A szerzővel Balogh Magdolna és Deczki Sarolta irodalomtörténész beszélget.

Az esemény alatt a maszk viselése kötelező.

A Facebook-esemény itt érhető el.